Scroll Top

ШСБ прославио 67 година на 11. Спортском Сабрању Свете Србије

ssb-proslavio-67-godina-na-11-sportskom-sabranju-svete-srbije
Сличне теме

Манифестација која промовише важност очувања духовног и телесног здравља, Спортско Сабрање Свете Србије одржана је 15.јуна на Ади Циганлији под слоганом „Наша нова десетица“

И ове године Ада Циганлија је по једанаести пут примила у своја весела и зелена њедра на хиљаде учесника и посетилаца међу којима су преовладавали они најмлађи, а свеукупно био је то прави породични дан на београдском мору. Због свога развоја и постигнутих резултата, као и и доказаног позитивног утицаја на друштво, ова манифестација добила је статус: ,,Манифестације од посебног значаја за нашу престоницу – Град Београд“.

Ове године спортска тема Сабрања био је шах, те је Шаховски савез Београда у оквиру ове манифестације обележио дан свог оснивања кроз организовано такмичење „Отворени школски куп у шаху“.

-Захвалио бих се Шаховском савезу Београда на подршци, и пожелео им још много успеха и златних медаља. Шах је древна игра, вежба сивих ћелија и вијуга,а моторика мозга је нешто што је данас на жалост прилично запостављено у животу деце. Управо ово што ми радимо овде јесте моторизација статичности деце и приказ колико је лепо и корисно бити активан, како физички, тако и ментално и морално. Драго ми је да се Србија враћа на старе стазе славе кад је шах у питању, као у време Алисе Марић и многих других велемајстора, и верујем да ће се и овде данас на Ади изнедрити неки будући велемајстори, поручио је Димитрије Стикић, творац манифестације Спортско Сабрање Свете Србије.

Као и претходна десетица Сабрања и овогодишња је почела молитвено, Светом Литургијом, након које се на бини одржао културно-уметнички програм, а на простору Аде Циганлије од три хектара спортских терена и ливада одржани су спортски турнири, креативне радионице, витешке дициплине, хајдучке вештине, итд. Ученицима манифестације обратили су се председник општине Чукарица Срђан Коларић и председник ШСБ Андрија Јоргић.

-Изузетна ми је част што дан Шаховског савеза Београда обележавамо на једном оваквом догађају, и што ће шах и убудуће бити део ове манифестације.Окупили смо данас преко две стотине деце из свих крајева Србије и Републике Српске, и посебно се захваљујем пријатељима из Бијељине и Бања Луке, као и пријатељима са Косова и Метохије. Наставићемо да промовишемо шах, и да га вратимо у школе, рекао је у свом обраћању Јоргић подсећајући на кораке које ШСБ чини у развоју шаха међу младима.

„Отворени школски куп у шаху“ одржан је у категоријама дечака и девојчица до 9, 12 и 15 година, уз учешће 222 млада такмичара из Републике Српске, са Косова и Метохије и многих градова Србије.Учеснике је у име друштва „Света Србија“ поздравио свештеник Владимир Радовић, који је истакао да никада до сада није видео лепше и бољу организовану групацију од шахиста овом приликом, након чега је заједно са председником ШСБ повукао симболично први потез.


Победници „Отвореног школског купа у шаху“:

Девојчице 9 година: 1. Аника Ђекић, 2. Ана Сантини, 3. Софија Милошевић
Дечаци 9 година: 1. Андреј Чижик, 2. Алекса Барјактаревић, 3. Васил Милићевић
Девојчице 12 година: 1. Лена Недељковић, 2. Ирина Рајлић, 3. Неда Брадић
Дечаци 12 година: 1. Давид Перић, 2. Аљоша Каначки, 3. Лука Лазаревић
Девојчице 16 година: 1. Јустина Милошевић, 2. Нина Јоцић, 3. Уна Бабић
Дечаци 16 година: 1. Стефан Крстић, 2. Марко Дамјановић, 3. Александар Кутањац


Фото: Вук Бранковић

Додај коментар: