Scroll Top

На крилима историје

na-krilima-istorije
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

Основна школа „Драгојло Дудић“ прославила 160. рођендан

Главни део програма, представљала је заједничка драмска изведба, којом су ђаци на сликовит начин приказали историјат школе од самог оснивања па до данас

Основна школа „Драгојло Дудић“ обележила је 13. јуна свој велики јубилеј, 160 година постојања. Свечаност је одржана у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“, а бројни сарадници, пријатељи, запослени, ђаци и родитељи, својим присуством уприличили су цео догађај. Богат програм приказао је таленте ученика кроз драмске, вокалне и рецитаторске наступе, на којима су ђаци кроз имитације дочарали богат историјат школе, показујући своје умеће и посвећеност.

На самом почетку, наступила је школа фолклора „Дудић“ у оквиру КУД-а „Болеч“ и одиграла игре из централне Србије, а потом хор школе који је извео сплет родољубивих песама. Талентоване младе гимнастичарке имале су своју тачку, било је певања, реповања, разних скечева и рецитација, изведена је представа „Устани против насиља“ школске драмске групе „Драгуљчићи“, којом су освојили прву награду на Општинском такмичењу кратких драмских форми, а главни део програма, представљала је заједничка драмска изведба, којом су ђаци на сликовит начин приказали историјат школе од самог оснивања па до данас.

Да је школа основана Указом кнеза Михајла 21. јануара 1864, као и то да је званично почела са радом постављањем првог учитеља Миленка Јовановића, присутнима су добро увежбаном представом приказали млади глумци ове школе, који су се на тренутак нашли у ципелама свих них који су заслужни за оснивање њихове школе.  У наставку представе, упечатљивом глумом и веродостојним костимима, који су приказивали дух овог времена, ученици су открили и то да су зграда и земљиште на којима се данас налази њихова школа, део донације госпође Настасије – Тане Давидовић, супруге пуковника Живка Давидовића,али и да је школа име добила по народном хероју, Драгојлу Дудићу.

Домаћин свечаности била је директорка школе, Даниела Павић, која је искористила прилику да се захвали свим присутнима, а посебно свом колективу, на подршци, помоћи и сарадњи током протеклих година.

– Циљ нам је био да заједничким снагама поставимо праве темеље будућим генерацијама, на шта сам посебно поносна, поручила је директорка, а потом је уручила захвалнице за допринос и сарадњу бројним институцијама и пријатељима школе. Међу добитницима признања, нашли су се председник општине Звездара, Владан Јеремић, Спортско друштво „Црвена звезда“, Управа школе, Актив Звездара, Дечији културни центар, Суперкамп, Вртић „Цветић“ , бројни пријатељи школе и медији који су помагали и пратили њихов рад, као и бивша ученица ове школе, министарка за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски.

– Баш на овај датум пре тачно 20 година, напустила сам формално школу „Драгојло Дудић“, али данас сам потврдила оно што сам свих ових година осећала, а то је да ми из „Дудића“ душом никада нисмо отишли као и да је он био и остао наша кућа и матица где год били. Захвалила бих се директорки и ђацима, што су пригодном приредбом подсетили на суштину- сви смо се одшколовали и подигли захваљујући српском сељачком опанку, зато што су наши преци улагали у просвету и школство и трудили се да се описменимо и оплеменимо себе и читаво друштво. Будимо људи, трудимо се да будемо што бољи, а ја верујем да ће ова дивна дечица која су нас изненадила својим раскошним талентима бити далеко бољи него што ми јесмо- закључила је министарка.

Ова манифестација није била само прослава јубилеја, већ и потврда континуираног труда и успеха једне школе у образовању и васпитању генерација ученика.


Признање и у рукама куће „Борба“

Међу пријатељима школе и добитницима признања нашли су се и Андрија Јоргић, председник Шаховског савеза Београда и директор часописа ,,Борба“, као и Елена Стојановић, уредница овог часописа.

– Ово признање ми посебно значи јер долази од школе која вреднује образовање и спорт, а то је нешто за шта се и сам залажем. Шах није само игра, већ и начин да млади развијају своје менталне способности и науче важност стрпљења, анализе и преданости, рекао је Јоргић и за крај пожелео да се у ОШ ,,Драгојло Дудић“ сваког септембра упише све више ђака, јер су, како је навео, квалитетно образовање и подршка младима темељ будућности нашег друштва.


Фото: Предраг Митић

Додај коментар: