Scroll Top

Стварамо пријатељства међу народима

stvaramo-prijateljstva-medju-narodima
Сличне теме

Српско просветно друштво Никола Тесла

Основни циљеви друштва су очување богате културне баштине и сарадња и пријатељство међу српским и словеначким народом

Српско друштво “Никола Тесла” основано је 1992. у Постојни, једном од значајнијих туристичких места у Словенији. Насељавање Срба у ову област и град почело је шездесетих година прошлог века, углавном с подручја Републике Српске и Србије, па тако у Постојни данас живи и ради више од 300 српских породица.

Прве активности друштва огледале су се у хуманитарном раду. Обезбеђивани су неопходни лекови и друга медицинска опрема за ратом погођене области у Босни и Херцеговини.

Према речима Гојка Лазића, секретара СПД “Никола Тесла”, у то време жене из Кола српских сестара активно су учествовале у друштву, а да су Срби лојални својој новој домовини Словенији и свом крају, доказују и прикупљена финансијска средства за локалну болницу и подизање споменика словеначком песнику Мирославу Вилхарју у Постојни.

Најбоље певачице

– По завршетку рата на простору бивше СФРЈ долази и до отопљења односа између Срба и Словенаца. На предлог Слободана Џакуле, 1996. друштво је понело данашњи назив Српско просветно друштво “Никола Тесла”, на весеље свих чланова друштва који су се организовали да сачувају српске обичаје, да се друже и стварају нова пријатељства међу народима – објашњава Лазић.

Основни циљеви друштва су очување богате културне баштине и преношење знања на млађе генерације, као и сарадња и пријатељство међу српским и словеначким народом. Од самог почетка друштво ради на томе да српску културу у позитивном светлу прикаже широј јавности, уз поштовање словеначког народа и простора у којем живе и раде.

– Имамо неколико секција, међу којима су драмска, литерарна и фолклорна, у којој успешно учествују ветерани, омладинци и деца. Подстрек је што имамо много деце, а посебно бих истакао нашу школу српског језика, која је најбројнија од свих српских школа у Словенији. Наше друштво је веома отворено, а доказ је то што наши чланови нису само Срби, већ има и Словенаца, Хрвата, Бошњака, поготово међу децом која играју фолклор – истиче Милош Демоњић, председник друштва, и додаје да током године успешно спроводе велики број пројеката, које једним делом финансира јавни буџет за културне делатности Републике Словеније, а поједине финансира општина Постојна.

Јоргић и Демоњић

– Одличну сарадњу и подршку имамо с општинским институцијама од градоначелника до општинске управе. Представници локалне заједнице увек се радо одазову позивима да присуствују нашим приредбама. Такође, добру сарадњу имамо и са Савезом Срба Словеније с председником савеза Владимиром Кокановићем на челу – каже Демоњић.

Сваке године чланови СПД “Никола Тесла” приређују традиционалне приредбе и догађаје, међу којима су Дани српске културе, традиционална приредба “Поздрав јесени” и Вече Николе Тесле. Традиционално обележавају и празнике Нову годину, Божић и крсну славу друштва Светог Саву.

Да је рад овог друштва препознат, доказ су и награде и признања од Републике Словеније.

– Друштво је од Министарства за културу Републике Словеније 2017. добило назив друштва од посебног интереса. У 2019. добили смо златно општинско признање општине Постојна за свој рад. За сва ова достигнућа треба похвалити чланове друштва, посебно наше драге жене из фолклорне секције ветерана које се увек потруде да сви наши гости буду добро угошћени – поручује Лазић и додаје да ће друштво настојати и у будућности да привуче и учлани што више младих да би боље упознали и сачували традицију, обичаје, српски језик и свој идентитет.

Фото: Српско просветно друштво “Никола Тесла”

Додај коментар: