Scroll Top

Сусрет са аутором и разговор о роману “Свиња”

susret-sa-autorom-i-razgovor-o-romanu-svinja
Сличне теме

“Свиња”представља хиперралистичну слику друштвене стварности дубоко нагризену криминалом и корупцијом

У понедељак, 20. марта у 18.00 сати на Малој сцени Битеф театра (Сквер Мире Траиловић 1, Београд), Битеф театар и Издавачка кућа Клио организују сусрет са аутором и разговор о роману “Свиња”.

Сва збивања у овом трилеру сугеришу само једно: живот је безвредан, смрт је роба. Државу контролишу анимални инстинкти високо рангираних криминалаца. Аутор или, како сам себе иронично назива, страни плаћеник, читаоцу представља застрашујућу фикцију која би лако могла да постане словачка, а свакако и наша, српска, стварност.

Горка критичка оштрица Арпада Шолтеса, писца који је постао непријатељ режима и пре рођења, приче појединачних ликова претвара у лакмус папир на коме се јасно оцртава систем у којем не постоје границе између мафије и политике, злочина и закона. Исписујући неку врсту модерног вестерна, Шолтес је створио акциони трилер, брзе радње и динамичних дијалога, који причи дају особине изузетне читљивости и питкости.

У Свињи се смењују јунаци и догађаји: Становници „живописне државице подно сићушних планина“, иза које се лако да назрети Словачка, нестају спорадично. Други праве – сасвим неочекивано – вртоглаве каријере. Зло једе земљу сасвим отворено. Жртве се не бране, не признају истину. Зависна тинејџерка нестаје из рехабилитационог центра, али никоме не недостаје. Талентовани политичар постаје председник, али не зна да контролише имплусе и, на крају, сопствене одлуке. Мали лихвар жели да постане велики играч. Одушевљени неонациста губи пријатеља у шуми. Млади аналитичар постаје новинарска звезда.

Кроз приповедање свевидећег наратора, Шолтес приказује шири спектар драматичних ситуација које се завршавају, али не разрешавају, и нижу и надовезују једна на другу, а њихове последице бубре испод површине узрокујући нове и нове трагичне последице. Сва збивања сугеришу само једно: живот је безвредан, смрт је роба. Државу контролишу анимални инстинкти високо рангираних криминалаца. Аутор или, како сам себе иронично назива, страни плаћеник, читаоцу представља застрашујућу фикцију која би лако могла да постане словачка, а свакако и наша, српска, стварност.

Додај коментар: