Scroll Top

Свака изграђена кућа је наша задужбина

svaka-izgra-ena-ku-a-je-nasha-zaduzhbin
Сличне теме
Dodela Svetosavske nagrade

Волео бих да у будућности допринесем развоју науке и човечанству, али и...

СРБИ ЗА СРБЕ, ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА ПОМОЋ НАЈУГРОЖЕНИЈИМ ПОРОДИЦАМА

До сада је прикупљено више од 10.000.000 евра донација и подржано преко 3.000 домаћинстава

Хуманитарна организација Срби за Србе настала је као идеја српског народа у дијаспори, с циљем заједничког организовања и пружања помоћи угроженим сународницима на Балкану. Сам назив организације прати темељне вредности: саборност и братољубље, око којих смо се окупили – каже за Борбу Марија Моровић, менаџер за односе с јавношћу у организацији.

Уз препознатљив слоган “Деца су наша будућност”, организација је од 2005. до сада уз помоћ великог броја донатора прикупила више од 10.000.000 евра и помогла више од 3.000 породица, које броје преко 15.000 деце. Моровићева наводи да су им приоритет угрожене породице с троје и више малишана широм Балкана, док у крајевима где је угрожен опстанак српског народа попут Косова и Метохије, Крајине, Федерације Босне и Херцеговине, Северне Македоније, Прешева, Бујановца, Медвеђе и делова Рашке области излазе у сусрет и породицама с мањим бројем деце.

ДЕЦА СУ ДРАГУЉИ НАШЕГ НАРОДА

Свака породица је прича за себе, те се не могу све ставити у један кош и колективно осудити. На трусном балканском подручју све се може окренути преко ноћи, па су тако многе породице које су живеле у нормалним условима, сплетом разних околности – губитка посла, болести, природне непогоде, пожара – нашле у ситуацији да им је потребна помоћ.

– Не треба судити било коме, већ, сходно могућностима, помоћи, превасходно због деце. Услед беле куге, због које српски народ полако нестаје, сматрамо да су породице богате бројним потомством прави драгуљи нашег народа – истиче Марија.

“Тројка из блока”

Пројекат “Тројка из блока” настао је 2012. и обухвата све догађаје хуманитарне организације Срби за Србе, који се организују у циљу прикупљања средстава за помоћ ви шечланим породицама на Балкану. Спроводи се у виду спортске манифестације брзог шутирања тројки у гра довима широм света, уз окупљање младих људи, познатих личности из света спорта, културе и музике, као и великог броја поносних спонзора и добротвора који донацијама подржавају остваривање хуманитарних циљева. Поред кошарке, у оквиру овог пројекта организују се различита такмичења попут шаха из блока, одбојке из блока, квиза из блока, кувања из блока, фолклора из блока… До сада је организовано преко 1.500 догађаја.

КАД СЕ МНОГО ЉУДИ СЛОЖИ, СВЕ СЕ МОЖЕ!

Организацију Срби за Србе чини 11 регистрованих огранака (Србија, Република Српска, Црна Гора, Аустрија, Немачка, Швајцарска, Норвешка, Шведска, Америка, Канада и Аустралија), више стотина волонтера, преко 20 запослених и полузапослених особа у Србији, Републици Српској и Немачкој и више од 70.000 донатора.

Сваке године ова организација помогне више од 200 породица. Помоћ се огледа у набавци животиња за узгој, пластеника, пољопривредне механизације, машина за рад, покућства, грађевинског материјала, изградњи, куповини, доградњи и санацији кућа и другог. Велики број породица живи у кућама које је немогуће санирати – то су често преправљени амбари или штале, неке су изграђене од блата, а за велики број њих утисак је да ће се срушити сваког часа.

– Свака изграђена кућа је наша задужбина, темељ новог почетка и безбрижнијег детињства за децу која ће у њој да живе. Заиста је тешко издвојити само један пројекат, али је прелеп осећај видети куће изграђене од темеља, па бих, можда, издвојила такве подухвате – наводи Марија.

Лутка и Ана са братом Душаном живе у кући од блата у селу Свињиште.
Помозимо им да следећи Божић дочекају у новој кући, ближе школи
У њиховој кући све се руши,а Стефан и Нешо
маштају о топлој соби

У НЕМАШТИНИ ЖЕЉЕ СУ СКРОМНЕ

– У нашем дугогодишњем раду уверили смо се да десетине хиљада малишана божићне празнике дочекује смрзавајући се у старим и оронулим кућама, страхујући сваког тренутка да не изгубе и то мало што имају. Из тог разлога сваке године организујемо традиционалну божићну акцију, која почиње крајем новембра и траје до српске Нове године. У том периоду прикупљамо донације за више десетина породица с Косова и Метохије, из Крајине, али и осталих делова Балкана, где живе угрожене српске породице – објашњава она.

Највећи изазов за ове хумане људе представља усклађивање људства, донатора и средстава с обзиром на то да истовремено раде на више пројеката. Како из организације наводе, људи се куће једном у животу, а сви знамо колико тај процес захтева времена и труда и какве изазове са собом носи.

– Ми наше пројекте помоћи спроводимо широм Балкана. У сваком тренутку имамо на десетине активних пројеката где су потребни мајстори, материјал, грађевинске дозволе и још много тога. У последње време велики изазов нам представља поскупљење грађевинског материјала – објашњава Моровићева.

Невероватни резултати, остварени у 17-годишњем постојању организације, омогућили су да велики број породица данас живи у својим топлим домовима, спава у новим креветима, има купатила, белу технику, струју, воду, а кровови више не прокишњавају. Колико год њихов рад и ангажовање били хумани постоје и тешки тренуци. Таман када помисле да је процес завршен и породица збринута, јављају се нове породице којима је помоћ једнако неопходна.

– У овом тренутку имамо више од 1.500 породица на чекању, а нове пријаве нажалост, свакодневно пристижу. У 2022. помогли смо више од 200 породица и прикупили више од 2.500.000 евра, а до краја године у плану нам је да достигнемо цифру од 3.000.000 евра донација. Следеће године верујемо да ћемо уз помоћ наших донатора прикупити још више донација и помоћи још већи број породица – наводи Марија.

Начини су бројни, потребна је само воља

– Сваке године организујемо више стотина хуманитарних догађаја широм света, а ове године биће их више од хиља ду. Подршка нових волонтера увек је добродошла. Свако ко има воље и времена да се укључи може да нам пише на друштвеним мрежама или на мејл адресу organizacija@srbizasrbe.org. Поред донирања и волонтира ња, рад организације можете подржати и тако што ћете делити наше апеле на друштвеним мрежама, посећивати хуманитарне догађаје, купити неки од производа из нашег бутика, подстицати нове донаторе, промовисати наше ху манитарне догађаје, пронаћи нове локације за наше дона торске кутије… Начини су бројни, потребна је само воља! Подршку можете пружити слањем празне СМС поруке на број 7763 (цена поруке је 200 динара) или уплатом донаци је на број рачуна 160-279491-71. Све остале начине за донирање можете пронаћи на нашем сајту www.srbizasrbe.org – по ручује Марија Моровић.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: СРБИ ЗА СРБЕ

Додај коментар: