Scroll Top

Сваки лук је нова лекција

svaki-luk-je-nova-lektsija
Сличне теме

НАША РАДИОНИЦА, КОЈА ИЗРАЂУЈЕ СВЕТСКИ ПРИЗНАТЕ ЛУКОВЕ

Овде се негује традиционални занат израде најстаријег оружја, које није мењало облик откад је први пут израђено пре више десетина миленијума

Дрвени лук, који се у свету још и нази-ва примитивним луком, представља једно од најстаријих оружја људске врсте. Направљен је пре више десетина хиљада година, а данас изгледа апсолутно исто као онај на цртежима пећинских људи. Разлог томе је што је оригинал направљен толико прецизно да није остало простора за даље усавршавање.

– Одувек су ми лук и стрела били пријемчиви, не само као занимација већ и као део традиције. У Србији је у то време, пре десетак година, само један човек баратао овим занатом, али поред тога што је до њега било веома тешко доћи, није желео да се бави људима којима би лукарство био краткорочан хоби. Упорношћу сам му доказао да сам вредан његовог труда. После неколико година чекања, дошао сам на ред и тада је он постао мој ментор, уз чију сам помоћ направио прве комаде – каже за Борбу Жељко Иличић, професионални лукар и оснивач радионице “Старо брдо” у Лапову. Радионица израђује историјске реплике лукова свих намена. С много труда и пажње, стрпљења и знања, Жељко најквалитетније комаде дрвета претвара у моћне посетиоце из прошлости.

ФОТО: БОРБА

За израду једног лука потребно ми је од два до четири дана, у зависности од његове сложености. Током читавог процеса потребна ми је пуна концентрација, коју често немам, због чега и не могу у континуитету да радим, а то је и један од разлога моје вишегодишње листе чекања – објашњава Жељко, који је, уједно, завршио и студије на Шумарском факултету. Користећи различите комаде дрвета, који су сами по себи специфични, главну карактеристику лукова из Лапова чини јединственост: не постоје два иста лука. Оно што даје посебну чар јесте да се сваки лук прави ручно, без употребе савремених технологија. Жељко је током лукарске каријере, започете 2009, израдио више од 300 лукова, од којих сваки појединачно својим квалитетом и изгледом сведочи о његовом умећу и представља нову лекцију о лукарству. Како нам власник открива, сви они су пројекат за себе, због чега улаже доста труда јер баш они презентују њега као мајстора.

Управо због тога, Жељко инсистира на квалитету, а сваки лук направљен у овој радионици има доживотну гаранцију.

– Веома је тешко набавити материјале. Највећи проблем у изради лукова су почетак и крај, односно налажење доброг дрвета и финиширање тих механичких својстава. У овом тренутку највише користим брест, који је у топ три што се тиче квалитета. Такође, ту је и домаћа шљива, која се на механичким тестирањима показала као далеко супериорнија од свих и управо њој може да припадне епитет несаломиве. Користим различите врсте дрвета јер се свако разликује, тако да, у зависности од тога да ли је у питању лук за такмичење, гађање у даљину или за акробације, бирамо врсту лука, а на основу врсте, дрво којим ћемо радити – открива лукар. Поред дрвета, за комплетан изглед лука потребан је и канап. Жељко углавном користи индустријске реплике ирског дуговлакнастог лана, који је веома специфичан по томе што се у историји користио баш приликом прављења лукова, што даје посебну важност.

Осим израде лукова, Жељко велику пажњу посвећује и усавршавању клијената, те је на форумима годинама приближавао људима ово најстарије оружје, које је представљало границу између живота и смрти, господара и роба, богатог и гладног. Баш из тих разлога, овај мајстор свог заната је од 2014. почео да организује и стручне семинаре о изради традиционалних дрвених лукова.

ФОТО: БОРБА

Међународна победа

Један од мојих лукова учествовао је 2011. у победи на Европском првенству у Ренену, када смо остварили међународну победу. Од тог тренутка сам по лукар ској статистици рангиран као један од десет најбољих примитивних лукара света – истиче Жељко Иличић.

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТО: ПРИВАТНА АРХИВА

Додај коментар: