Scroll Top

Свети Трифун- дан када се буде природа и љубав, а зима попушта

sveti-trifun-dan-kada-se-bude-priroda-i
Сличне теме

Српска православна црква и верници данас, 14. фебруара, славе Светог Трифуна, који се сматра заштитником винограда, чуварем усева од непогода и штеточина, али и заштитником искрене љубави свих хришћана. Српска православна црква Светог Трифуна слави као великомученика који је пострадао за хришћанску веру, не искључујући његов значај заштитника брачне љубави и верности, које су део хришћанске проповеди. Према хришћанском учењу, брачна љубав је благословена од Бога, а брачни завет нераскидив, о чему својим делима најбоље сведоче Христови великомученици, међу којима је и Свети Трифун.

Светог Трифуна славе многобројни еснафи, виноградари, механџије, а на литургијама се помиње страдање светитеља Трифуна. На овај дан, виноградари излазе у виноград да орежу барем један чокот винове лозе и полију га вином, јер се верује да ће грожђе тако добро родити. Поред тога, једно од веровања је да ако на светог Трифуна пада киша, успешно ће родити шљива и  година ће бити добра. Исто тако, једно од народних предања је да са овим даном стиже пролеће, да се буди природа и најузвишеније осећање код људи, а то је љубав.

Свети Трифун обележава се и као крсна слава, а нарочито међу гостионичарима. Стари обичај каже да кафеџије, уколико желе да им посао иде добро и наредне године, данас ниједном госту не смеју да наплате вино.

Додај коментар: