Scroll Top

Светлост и оптимизам – додељена међународна награда АртЗепт

svetlost-i-optimizam-dodeljena-medjunarodna-nagrada-artzept
Сличне теме
У суботу 25. фебруара по први пут у Београду у Палати уметности Мадлена представљена је 18 пут за редом интернационална награда АРТЗЕПТ за 2021.Годину.
Тема осамнаестог међународног конкурса АРТЗЕПТ 2021. била је “Светлост и Оптимизам”. После успеха прошлогодишње теме Уметничка зидна инсталација, уметници су овог пута имали задатак да пошаљу оригинално креативно решење скулптуре – светлећег објекта које се најбоље уклапа у врт испред нове Палате уметности Мадлена.
Жири, кога чине врхунски стручњаци из области уметности и дизајна, прегледао је преко 200 фантастичних радова 122 талентована учесника из свих делова света. Жиријем је председавала Карла Толомео, светски призната Италијанска уметница, Гордана Биба Марковић, историчарка уметности и ликовни критичар, КостаКрсмановић, индустријски дизајнер, Рес Андраш, писац и стручњак за маркетиншку комуникацију и Пино Спањоло, италијански архитекта и индустријскии дизајнер.
Сваки од уметника је изразио своју идеју интерпретирајући тему кроз изузетан рад из области примењенихуметности. Неки поднесци су били смелији и интригантнији, неки концептуалнији и интерактивнији, а свима је била заједничка изузетна стваралачка креативност и храброст која је изнедрила нешто јединствено што може, у годинама које долазе, да одолева времену и метеоролошким условима.
Једногласно је одлучено да су победници Артзепт награде за дизајн за 2021. годину, четири уметника. Прву награду су равноправно поделили Марко Гавриловић, вајар из Србије и Нико Капа, архитекта из Велике Британије, другу награду добио је Корнелиус Команс, дизајнер из Немачке, а трећа награда додељена је Ласлу Шандору, уметнику из Мађарске.
Међународна АртЗепт награда за дизајн је успешна институција коју је установила г-ђа Мадлена Цептер, 2004. године и од тада ова институција непрестано добија на снази поставши једна од најпризнатијих награда у области дизајна у свету. Ова награда је установљена не само да промовише младе талентоване дизајнере и да им помогне да остваре своје професионалне циљеве, већ, такође, да понуди бољи увид у нове трендове у уметничком дизајну.
Артзепт има за циљ да успостави однос између бизниса и уметности, рационалности и емоција, функционалности и значења. Подједнако промовишући естетику и функционалност својих производа и поставивши овај принцип као интегрални део своје корпоративне филозофије, АртЗеп се етаблирао као носилац трендова у савременом свету међународног дизајна. Са ове позиције, компанија је покренула престижни међународни догађај назван Артзепт међународну награду за дизајн, посвећену младим обећавајућим уметницима из свих делова света.
Нема много компанија у Европи које се могу похвалити овако постојаном посвећеношћу неговању и финансиској подршци културним догађајима. Замишљена првенствено као средство за потстицање и подршку таленту, креативности иницијативи и енергији, Артзепт међународна награда за дизајн оставиће сасвим сигурно трајан и дубоки траг на сцени савремене уметности и дизајна.
Артзепт међународна награда за дизајн, која већ осамнаест година подстиче нове таленте. Открила је више од две хиљаде талентованих нових дизајнера,и била је одскочна даска за успех великог броја уметника, добијајући хиљаде креативних пријава на конкурс из свих делова света и постала путујућа међународна изложба пропраћена ексклузивним каталозима у здањима Зептер интернешнал компаније у Москви, Милану, Паризу, Алматију,Будимпешти, Вилнијусу, Кијеву, Братислави, Букурешту, Монте Карлу, Бакуу, Аману, Бечу,Талину, Софији, Атини и Ници и Београду, где се налази део колекције у Палати уметности Мадлена, као стална поставка радова донираних од уметника, учесника конкурса.

Додај коментар: