Scroll Top

Светосавска академија – “Благо Светог Саве”

svetosavska-akademija-blago-svetog-s
Сличне теме

У Комбанк дворани 27. јануара 2022. одрзана је Светосавска академија – “Благо Светог Саве” под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Програм је уприличен наступом хорова, балетских школа и фолклорних група.

Свечаност је отворио министар просвете, Бранко Ружић. Присутнима се обратио  партријарх Порфирије, затим председник Народне скупштине Ивица Дачић, док је завршну реч дала премијерка Србије Ана Брнабић.

Светосавску академију је отворила Невена Божовић певајући химну “Боже правде” уз Дечији хор РТС-а, предвођен диригентицом Снежаном Деспотовић.

На овогодишњој академији уручене су 34 Светосавске награде, међу којима је признање добио и академик проф.др Драган Симеуновић.

Програм су уприличиле балерине, као и фолклорна група “Венац” са Косова и Метохије. Културно-уметнички програм  посвећен је првом српском просветитељу и утемељивачу српске цркве и државе,

Током програма приказан је и документарни филм о животу Светог Саве.

Школску славу су честитала талентована и успешна деца кроз видео поруке из Србије, са Косова и Метохије као и из Републике Српске, док су најлепши гласови Србије хора РТС-а отпевали химну Светом Сави. Међу њима је и уценица петог разреда основне школе “Веселин Маслеша” – Аника Марјановић.

Аника је талентована ученица, која похађа упоредо основну и балетску школу, тренира одбојку и пева у хору. Као и сва деца њеног узраста, још се тражи у талентима, лепо слика, једнако воли и глуму, те иза себе има већ пет  реклама у којима је дебитовала.

На Светосавској академији певала је химну Србије као и химну Светом Сави.

– Припремали смо се за овај дан месец дана, уз пратњу наше диригентице Снежане Деспотовић. Није лако ускладити две школе и ваншколске активности, и одржати одлицан успех на свим пољима, али је мени је била велика част да певам за Светосавску академију, и то ми је био подстрек да се  додатно посветим.  Посебно ми је драго што су у публици били директори школа, декани, министри, као и посебни гости и званице из Србије и иностранства.  Било је свечано о достојанствено, била сам поносна, јер сам певала две химне – химну Србије и химну Свети Сава, са којом смо и затворили овогодишњу Светосавску академију. Носим најлепше утиске са те вечери, рекла је Аника.

Фото: LiveProduction

Додај коментар: