Scroll Top

Тешка индустрија прославила јубилеј

teska-industrija-proslavila-jubilej
Сличне теме
Naked - foto Vladimir Jević

Концерт у Дому омладине Београда 8. марта,биће нека врста рекапитулације богатог опуса,...

Тешка индустрија прославила 50 година концертом у Лисинском: „Ми смо регионални бенд и имамо разлога опстати. Бити популаран само у Хрватској је премало“

На синоћњем музичком јубилеју, регионални поп-рок бенд из седамдесетих, основан у некад најпопуларнијем сарајевском окупљалишту, кафани Парк, још једном је потврдио свој легендарни статус међу колегама и публиком која је с њима у глас певала бројне хитове који су трајно освојили радијски етер и топ-листе, попут “У мени јесен је”, “Живот је маскенбал”, “Мајске кише”, “Шта ти је живот”, “Сјенка”, “А и ти ме изневјери” и многи други.

“Тешка индустрија” прославила је првих 50 година постојања концертом пуних успомена у КД Ватрослав Лисински у Загребу.
На слављеничкој годишњици као гости су наступили Халид Бешлић, Матија Дедић, Кики Рахимовски, Горан Каран, Иван Дечак и Никша Братош, те први бенд фронтмена Ивице Пропадала, “Арс Нова” из Ливна, који је основан пет година пре Тешке индустрије.

„Хтели смо да то не буде само наступ, певање и свирка, него весеље“, открили су из бенда. Координатор концерта био је глумац Енис Бешлагић, а иста му је улога припала и у уводном филму којим је за почела ова посебна вечер. Филм је направљен поводом 40. годишњице бенда, а Енис је присутне вратио у 1973. када је бенд основан, те нам испричао причу о свему што се те године догађало.

Бенд је од првих дана имао чврсто водство у реномираном хрватском умјетнику, сликару, сценографу и дизајнеру Ивици Пропадалу, који је уједно и басиста бенда те један од његових оснивача, заједно са композитором, текстописцем и гитаристом Ведадом Хаџиабдићем. На бубњевима је традиционално био Роберт Домитровић, на клавијатурама Марко Паламета, а двораном је одјекивао препознатљив глас дугогодишњег женског вокала Лее Мијатовић, у којој је бенд пронашао “мирну луку” од њеног доласка прије 17 година.

„Од првог дана смо кликнули с њом, она воли те пјесме, роцк… Пуно наступамо, свирамо и имамо разлога опстати. Бити популаран само у Хрватској је премало. Ми свирамо по цијелој регији“, говори Ивица, те открива како ће ове године изаћи и монографија бенда у едицији Вечерњег листа који је уједно био организатор концерта.

Један од најпрепознатљивијих бендова регије познат је и по врхунским глазбеним и сценским наступима на познатим манифестацијама, градским трговима, моторијадама, али и дочецима Нове године. План је дочекати 60. годишњицу оснивања бенда, по узору на славне Роллинг Стонесе, кроз смех закључује Ивица.

Концерт у Лисинском није био само признање култном бенду, већ и израз захвалности свим обожаватељима који су вјерно пратили “Тешку Индустрију” тијеком протеклих пет деценија. Синоћњи наступ био је прилика за заједничко славље, присјећање на незаборавне тренутке, али и стварање нових успомена.

Фото: Огњен Карабеговић

Додај коментар: