Scroll Top

Током викенда одржани јубиларни 50. ,,Хајдук Вељкови дани“

tokom-vikenda-odrzhani-jubilarni-50-haj
Сличне теме

Програм је започео свечаним полагањем венца на споменик Хајдук Вељку у Зајечару, потом је у Храму Светог Николаја у Леновцу служена Архијерска литургија, а затим и положен венац на спомен – плочу Хајдук Вељку.

Током дана одржана је су спортска надметања у хајдучком вишебоју и надвлачењу конопца. Титулу  “Хајдучког харамбаше” освојио је Предраг Стојиљковић из екипе “Независни синдикат” Полиције Зајечар, титула „хајдучког штитоноше“ припала је Жељку Поповићу из ПУ Зајечар, а за „хајдучког бећара“ проглашен је Јаков Васиљевић из Шљивара. Најбоља у надвлачењу конопца била је екипа “Независног синдиката” Полиције Зајечар.

Након дефилеа учесника, организован је богат културно-уметнички програм у коме су учествовали КУД-ови из Вражогрнца, Рготине, Звездана, Гамзиграда и Дубочана, а одржано је и такмичење за  „Избор хајдучке лепотице“.

За “хајдучку лепотицу” изабрана је Теодора Симоновић из Гамзиграда, која је у Великој Јасикови понела ласкаву титулу  “најлепша Влајна Балкана”, прва пратиља је Невена Ђорђевић из Гамзиграда, а друга пратиља је Емилија Вељковић из Полицијске управе Зајечар.

Награде су уручили Представник кабинета министра унутрашњих послова Немања Јанчић и градска већница Ивана Ћебић.

Посетиоци су током дана могли обићи Музеј Хајдук Вељка у Леновцу и упознати се са значајем једног од највећих српских јунака у Првом српском устанку.

Организатор „Хајдук Вељкових дана“ је Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“, у сарадњи са Спортским савезом града Зајечара и Месном заједницом Леновац, а покровитељ је град Зајечар.

Фото : Позориште Зоран Радмиловић

Додај коментар: