Scroll Top

У градској општини Врчар одржана је презентација ,,Удружења увек са децом“

u-gradskoj-opshtini-vrchar-odrzhana-je-pr
Сличне теме

Поводом Међународног дана детета а на дан велике српске славе у градској општини Врачар, данас, 21. новембра организована је презентација удружења ,,Увек са децом“ која је обухватила протекле успехе и пројекте али будуће планове ове организације. Крај године, представља период када се своде рачуни али када је у питању хуманитарна организација, тај крај године добија лепши призвук јер је то време посвећено рекапитулацији свега урађеног у протеклој години.

– Болест детета је најосељивија ствар, која не пада тешко самом детеу већ и његовој породици па и самом друштву у целини. Управо због тога, акценат  треба да ставимо на децу и то децу која су оболела од рака. Познат је податак да је у Србији оболело чак 500 малишана, а онај охрабрујући је тај што се 70% деце успешно излечи, поготово када се болест отркије и дијагностикује рано, тада је шанса за успехом заиста велика. У последњих 30 година колико ова хуманитарна организација постоји, уз њихову помоћ, Институт за онкологију је опремљен најсавременијом опремом. Пројекат који је спровела градска општина Врачар заједно са Удружењем је само један корак ка бољем друштву, навео је председник општине Врачар, академик проф.др Милан А. Недељковић.

Удружење Увек са децом постоји и ради на Врчару и упорно се бори против ове опаке болести. У сардњи са Општином Врчар Удружење је направило пилот пројекат ,,Дете од снова“ у којем су учествовали малишани четвртог разреда из пет основних школа са ове општине. Међу школама су се нашле ОШ Јован Миодраговић, ОШ Свети Сава, ОШ Краљ Петар други Карађорђевић, ОШ Светозар Марковић и ОШ Владислав Рибникар. Основна идеја овог пројекта била је упознавање деце са овом болешћу али и буђење емпатије и доброчинства.

Желећи да као одговорна локална заједница дамо свој скромни допринос обележавању Међународног дана детета данас се и налазимо у сали општине Врачар да чујемо презентацију о добијеним резулататима пројекта ,,Дете од снова Врачар“ а основни циљ је пружање подршке најмађим онколошким пацијентима, подизање емпатије и доброчинства код деце и друштва у целини. Наша Општина жели да свим расположивим ресурсима у скаду са могућностима и надлежностима пружи подршку ,,Удружењу увек са децом“, мотивисана и чињеницом да ово удружење има седиште на територији наше општине.  Ово је прилика да подстакнемо на додатно освешћење друштва у целини, емпатију ка другима и интезивирамо друштвено одговорне пројекте и активности а резултат свега тога треба да буде срећније детинство ове деце. Ти малишани су наши суперхероји и зато нека овај дан буде обојен златном бојојм у знак великог пријатељства, солидарности и љубави, закључује начелних управе Гордана Баста.

Пројекат је завршен са великом успешноћу, те од једне идеје наводи се да ће постати пример добре праксе за све остале школе широм Србије. Резулате и успешност радионица које су у склопу пројекта ,,Дете од снова“ формирала су сама деца која су учетвовала на радионицама попуњавајући анкету.

Општина Врачар је препознала значај учешћа на овом пројекту пре свега јер приоритет наше општине јесу наши најмлађи суграђани и ми јесмо ту да им обезбедимо квалитетно и безбрижно одрастање и управо из тог разлога смо се укључили у овај пројекат. Наш заједнички циљ јесте да задржимо осмехе на лицима деце. Оно мислим да је најзначајније у овом пројекту јесте подизање друштвене свести о проблемима са којима се суочавају деца оболела од карцинома као и њихове породице и да им пружимо помоћ и подршку која им је неопходна у најтежим тренуцима. Желим још једном да честитам удружењу на резулатима и да кажем да се ми као Општина радујемо свим будућим заједничким пројектима, издваја члан већа, Биљана Ракић.

Пројекат је потпуно прилагођен малишанима, да уз музику и кретивно-едукативне радионице додатно развијају емпатију и упознају се са овом тешком болешћу. Поред општине Врчар, пројекат је реализован уз помоћ УК Божидарац, док је саме радионице водила Бојана Машковић свирајући на клавиру, уз помоћ певача Томислава Божовића. Пилот пројекат су чиниле две радионице и то; на првој су деца упознавала са песмом ,,Дете од снова“ и учила је, док су на другој радионици певала песму. Оно чиме се из удружења поносе и шта наводе јесте да су деца била спремна на сарадњу, весела и радознала са жељом да уче.

Пројекат ,,Дете од снова“ успешно је завршен уз помоћ општине Врачар, а посебено желим да се захвалим свима који су свесрдачно учествовали у овом пројекту и захваљујући којима је пројекат успешно завршен. Тридесет година је дуг период али ми смо се увек трудили да одговоримо на актуелне потребе како самог Института тако и породица и малишана којима је помоћ потребна. Посебно бих издвојила неколико пројеката а то је ,, родитељски кутак“ место где бораве деца са породицом потпуно бесплатно управо овде на општини Врачар у Смиљанићевој улици, ту је и пројекат ,,Да моја коса буде твоја коса“ који је посвећен изради перика за девојчице које су изгубиле косу. Да би све ово могли да радимо потребна нам је подршка, подршка целог друштва, да она не би излостала неопходно је да у континуитету развијамо емпатију, такође је неопходно да деца од малих ногу знају да могу да чине добра дела само тако можемо гледати у будућност и имати друштво достојно људског рода, навела је Милева Личина, извршна директорка ,,Удружења са децом“

Зато не тугујмо над судбином деце оболеле од рака већ им помозимо!

Фото: Борба

Додај коментар: