Scroll Top

“ЖИВОТ И ПРЕОБРАЖЕЊЕ – ПЕТ ЕЛЕМЕНАТА” 

zhivot-i-preobrazhene-pet-elemenata
Сличне теме

Премијера представе “ЖИВОТ И ПРЕОБРАЖЕЊЕ – ПЕТ ЕЛЕМЕНАТА”  одржаће се  у Дому културе Студентски град 22.11.2022.  у 20 часовапод покровитељством Министарства културе и информисања.Пројекат Живот и преображење- пет елемената осмислили су кореографкиња Вера Обрадовић и диригент Раде Пејчић. Концерт је употпуњен драматуршким и плесним елементима, као својеврсна музичко-сценско-кореографска свита.

Драматуршки концепт читаве музичко-кореографске представе представља животни ток: од рађања (музика М.Живковић – Диптих), почетка бивствовања (З.Христић – Празне жице, па пуније), одрастања и игре (А.Вујић – Зареко се, пореко се), дубоког преиспитивања (В.Трајковић – Шпанска свита), до преображења (И.Жебељан – Селиште).

-Испод тешких набора велике тканине која прекрива сцену, из сфумато сценске атмосфере, назиру се обриси и покрети згрчених тела која се постепено извијају, развијају и стичу нов и снажан израз који води ка коначном преображају као сврси по себи. Према руском есејисти, Максимилијану Волошину: „Музика је – разумевање броја путем осећања. […] У дословном смислу речи музика је сећање нашег тела на историју постања“, а ће то и бити основни редитељско-кореографски кредо и принцип у истраживању односа покрета и музике. Трагаће се за покретом којим цело играчко тело и биће уз музику, уз сваки такт, буди и освешћује одређено животно сећање. Но, није намера да се покретом освоји пука илустрација музике, већ да се тело посматра као још један, живи музички инструмент у целини композиције, који доприноси својим унутрашњим хармонијама свеопштој музичкој хармонији. Задатак је тело као огледало духа музике, које трепери попут гласне жице и које одражава све животне тежње и еманира властити развојни пут, односно равнотеже унутар самог бића, као и између две сродне уметности. Плес се остварује као „спознање органских ритмова унутар себе“, али је спознат и реализован уз динамику и ритам задате музике и приказује душевна преживљавања и узрастања савременог човека. Простор ће, такође, имати и играти улогу субјекта у целој музичко-сценској поставци, истакла је кореографкиња Вера Обрадовић.

Додај коментар: