Scroll Top

Награда за “Зимску бајку”

nagrada-za-zimsku-bajku
Сличне теме

ЗАВРШЕН 31. МЕМОРИЈАЛ НАДЕЖДЕ ПЕТРОВИЋ

На затварању 31. Меморијала “Надежда Петровић” у Чачку уприличена је додела награда, као и промовисање каталога “Гестови, знакови живота”. На- града 31. Меморијала додељена је уметници Весни Весић за рад “Зимска бајка”, видео и објекти у простору.

– Одевена у очев кожни шињел шетам по снежном пејзажу. У атмосфери егзистенцијалног лутања размишљам о духу социјалистичке епохе, “друштва напретка” 20. века, о генерацији наших родитеља, градитеља и уживатеља социјалне државе благостања чије су привилегије данас укинуте. То је интимна прича о херојству рада и бриге генерације која је веровала у бољу будућност и за коју су деца била њено оличење. Размишљам о духу своје генерације и питам се шта ја, као родитељ, могу понудити својој деци – овако за Борбу о свом раду говори Весна Весић.

У образложењу жирија стоји да њено дело “обједињује искуство и наслеђе социјалистичког друштва и афективне односе које се преносе у промењене животне околности. Њена реконструкција личне историје кроз видео, перформанс и објекте је гест феми-нистичког тумачења друштвених промена које потресају однос приватног и јавног”.

Награђени рад “Зимска бајка”

Награду која подразумева самосталну изложбу у Галерији равноправно су поделиле Неда Ковинић за перфоманс “Луцкасте другарице” и пољска уметница Оља Маћијевска за перформанс “Просторне фигуре” и видео-рад “Активација плесне конструкције. Специјално признање жирија додељено је колективу BADco. за троделни филм “Временске бомбе”, као израз подршке и захвалности за вишедеценијски рад у пољу извођачких уметности у региону.

Меморијал Надежде Петровић, 31. по реду, трајао је од 2. октобра до 13. новембра. На њему су били изложени радови 20 уметника и уметничких група из земље и иностранства, укључујући рад чачанских средњошколаца с уметником Беном Кејном. Овогодишњи селектори били су редитељ и торетичар Бојан Ђорђев и уметник Синиша Илић.

Директор Галерије Бранко Ћаловић рекао је да припрема сваке од изложби Меморијала Надежде Петровић укључује цео град, али и знатно шире – колеге из различитих установа и институција у земљи и региону.

– Наше ангажовање као организатора сада је на нивоу организационо-продукцијског, уз тесну сарадњу са селекторима изложбе и, наравно, уметницима као главним актерима јер управо за највеће достигнуће меморијала можемо сматрати повезивање уметника, дијалог генерација, истицање уметничке креативности и критичких погледа на савремени свет – оно чему је пре сто година тежила и сама Надежда, радећи на повезивању културног простора југоистока Европе – истакао је Ћаловић.

Меморијал организује Уметничка галерија у Чачку “Надежда Петровић”, у част велике српске сликарке чије име носи и која је рођена у овом граду 1873, а преминула у Ваљеву 1915.

За више од 60 година трајања меморијала излагало је више од 600 уметника и уметничких група из земље иностранства, а сарађивало је више од 150 кустоса, критичара и теоретичара.

Е. Б.

Додај коментар: