Scroll Top

У Паризу отворена изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“

u-parizu-otvorena-izlozba-sava-sumanovic-i-evropski-realizmi-izmedju-dva-svetska-rata
Сличне теме

Изложба Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата отворена је синоћ у Културном центру Србије у Паризу, а изложбом почиње обележавање 50 година постојања ове установе

Мнистарка културе Србије Маја Гојковић на отварању изложбе рекла је да Културни центар у Паризу има значајну улогу у јачању културних веза Србије и Француске, јер париској и француској публици успешно приближава сву разноликост и разноврсност српске културе, градећи мостове и повезујући наше народе, институције и појединце.

Како се наводи у саопштењу министарства културе, Гојковић је рекла да се велики број уметника из Србије школовао у Паризу и у том граду стекао светску славу и да међу њима почасно место заузима Сава Шумановић.

-Дела знаменитог српског сликара присутна су у Паризу, једном од светских центара уметности, дуже од једног века.

Престоница Француске послужила је српском сликару као тема и мотив за нека од најзначајнијих радова његовог опуса, навела је министарка.

Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“, која ће за посетиоце бити отворена до 23. јуна, заснива се на истоименом пројекту који је реализован као један од водећих пројеката у оквиру програма Фондације Нови Сад 2022 – Европска престоница културе, са идејом да се изложбом у Културном центру Србије представе најновији резултати истраживања који показују Шумановићеву повезаност са француском културом и интернационалном париском сценом.

Представљено је девет слика и четири цртежа из Галерије Матице српске и осам цртежа из Спомен-збирке Павла Бељанског, затим видео анимације слика „Доручак на трави“ (Спомен-збирка Павла Бељанског) и „Пијана лађа“ (Музеј савремене уметности Београд), а поставка ће додатно бити употпуњена посебним видео сегментом са важним примерима Шумановићевог сликарства, као и радовима његових узора и савременика из јавних и приватних колекција.

Изложба и промоција публикације „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ реализују се под покровитељством министарства културе, уз подршку покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Војводине и Француског института у Србији, Огранак у Новом Саду.

Фото: Министарство културе

Додај коментар: