Scroll Top

У Раковици се жене вреднују према личним квалитетима, а не према квотама

u-rakovitsi-se-zhene-vrednuju-prema-lichn
Сличне теме

У организацији ГО Раковица и Фондације „Дајана Пауновић“ одржана је трибина под називом „Друштвени дијалог – Представљање циљева, законодавног оквира и мера Републике Србије у области популационе политике и политике равноправности полова”.

Поздрављајући присутне грађане, председник ГО Раковица Милош Симић поручио је да се у овој београдској општини родна равноправност одавно не изражава у бројевима и квотама већ у једнаким могућностима свих да се за своје место у друштву и јавном простору изборе на основу личних квалитета и залагања без родно условљене дискриминације.

“Иако на различитим позицијама имамо значајан број жена, оне ту нису доспеле захваљујући квотама на које нас обавезује закон, већ пре свега захваљујући свом раду, образовању, стручности и залагању. Велику пажњу посвећујемо и угроженим групама жена којима општина настоји да помогне кад год је то могуће, посебно у економском оснаживању и трагању за одрживим решењима њиховог егзистенцијалног питања”, указао је Симић.

Он је подсетио и на бројне пројекте који су покренути у овој општини са циљем да се обезбеде што бољи услови за одрастање и образовање најмлађих. Ту је реновирање великог броја спортских игралишта, старање о условима у јаслама и вртићима, побољшање школске инфраструктуре, велики радови на изградњи садржаја на излетишту Ресничког језера, али и редовна помоћ намењена новорођеним бебама. Сусрет са грађанима Раковице Симић је искористио и да у име општине додели ауто седиште једној од мајки која је недавно добила другу бебу што је редовна пракса и један од видова помоћи коју ова општина додељује новорођеним бебама.

Дајана Пауновић, оснивачица Фондације која носи њено име, указала је да је за унапређење демографске слике и положаја жена у Београду од суштинског значаја то што државне институције и организације цивилног сектора, више него икада раније, заједнички раде на остваривању ових важних циљева.

“Само заједничким снагама државе, невладиног сектора и читавог друштва можемо да остваримо циљеве које смо зацртали и који ће нам омогућити да живимо у друштву какво наши грађани заслужују. Важно је да нагласимо да је много тога до сада доброг урађено, иако се у јавности много више говори о проблемима него о постигнутим резултатима. Важно је да разговарамо о проблемима, али морамо и да одамо признање за све оно што је до сада урађено у чему Стари Град, као пример добре праксе, предњачи међу београдским општинама”, истакла је Пауновићева.

Она је скренула пажњу и на проблем мањка информисаности грађана о државним подстицајима који им стоје на располагању, али и непознавања процедура и начина како да се за њих аплицира и како да се те мере користе.

Председник УО Фондације Марко Матић указао је да је циљ серије трибина да се мере популационе политике државе приближе грађанима, као и да се пронађу механизми да се поспеши сарадња централних власти са локалним самоуправама.

“Да би мере дале пуне резултате, неопходно је да се препозна специфичност сваке средине, а улога локалних самоуправа у томе је незаменљива. Први пут у историји ове земље донете су озбиљне мере на плану побољшања наталитета и решавања проблема беле куге. Као невладина организација, Фондација ће заједно са државним институцијама и локалним самоуправама, да помогне јер је то наш дуг према овом друштву, нашим потомцима и будућим генерацијама”, поручио је Матић.

Он је такође истакао да се у јавности доста често говори о постојећим проблемима, а да у сенци остаје оно што је до сада урађено како на пољу популационе политике тако и на пољу политике родне равноправности.

У сарадњи са локалним самоуправама Фондација “Дајана Пауновић” покренула је серију јавних дијалога чији је циљ да се грађанима приближе подстицајне мере које држава доноси на пољу популационе политике и економског оснаживања посебно угрожених група жена.

Фото: Фондација ДП/Урош Пауновић

Додај коментар: