Scroll Top

У згради „Борбе“ свечано отворена сала „Иве и Глиге”

u-zgradi-borbe-svecano-otvorena-sala-ive-i-glige
Сличне теме

Данас је, у просторијама зграде Борба, где се већ неколико дана одржава 36. по реду Међународно отворено првенство у шаху Трофеј Београда, свечано отворена сала Иве и Глиге

Према речима председника Шаховског савеза Београда Андрије Јоргића, сам назив носи одређену симболику.

– Где ће друго да се одвијају шаховске борбе него у згради Борбе? Оно што спаја великана југословенског и српског шаха Светозара Глигорића Глиге и јединог нашег нобеловца је управо борба. Иво Андрић је писао за Борбу, док је Светозар дуго живео овде у згради и био један од уредника југословенског спортског листа “Спорт”. Зато ћемо данас ову салу отворити и именовати је салом Иве и Глиге. Мислим да је ово најмање што смо могли да учинимо, поручио је Јоргић и додао да је изузетно поносан на учешће 200 играча из 22 националне федерације на актуелном “Трофеју Београда”.

– Поносни смо на тај, као и на податак да 24 даме учествују на овом турниру.Ту је пуно младих, желимо увек да им дамо подршку и пошаљемо јасне поруке. Са нама данас имамо и такмичаре из Азербејџана, Јерменије, Русије, Украјине, што још једном доказује да је шах витешка игра која спаја људе. Желимо да пошаљемо јасну поруку, да вратимо шах у школе и омасовимо све ово што радимо, рекао је Јоргић. Отварању и именовању сале присуствовао је и народни посланик Угљеша Мрдић који је том. приликом подсетио да је Србија нови првак Европе у шаху.

– Оно што сам приметио је, да је сваки следећи турнир који организује Андрија Јоргић са својим сарадницима, све боље и боље организован и окупља све веће мајсторе шаха. Ово је један од најлепших спортова и вештина, а одличан је и за развој деце и јако ми је драго што је захваљујући подршци државе све популарнији у школама. Никада не треба да заборавимо на наше шаховске великане, јер су управо они ти који су утабали пут шаху на овим подручјима. Верујем да ће управо ова сала “Иве и Глиге” окупљати бројне будуће шампионе, а оно због чега ми је највише драго је што овде видим и децу из најнижих разреда како играју против наших пензионера. То је лепота шаха, закључио је Мрдић.

Градски секретар за спорт и омладину Никола Пенић свечано је отворио салу “Иве и Глиге” откривањем плоче са натписом и том приликом истакао да ће експанзија шаха као спорта бити још већа него у години за нама.

– Задовољство ми је што сам данас овде. Хвала господину Јоргићу који ме позвао да присуствујем отварању овог турнира. Град Београд преко Секретаријата за спорт и омладину опредељује озбиљна средства за “Трофеје Београда” у свим спортовима – њих 58. Одабрао сам да дођем данас овде јер шаховски спорт у 2023. години постиже поново сјајне резултате. Драго ми је да се овај спорт буди и да ће улагања државе у наредном периоду бити још већа, те да ће експанзија шаха као спорта бити још већа него у години за нама, изјавио је Пенић, који је након тога заједно са Угљешом Мрдићем означио почетак седмог кола турнира повлачењем првог потеза.

Фото: Никола Чимбуровић

Додај коментар: