Scroll Top

Улагањима у младе брачне парове Смедерево је успело да повећа број рођених беба

ulaganima-u-mlade-brachne-parove-smede
Сличне теме

У организацији Фондације „Дајана Пауновић“, у сарадњи са Градом Смедеревом, одржана је трибина под називом „Друштвени дијалог – Представљање мера и циљева Републике Србије у области популационе политике и равноправности полова” на којој су анализирани успешни резултати подстицајних мера у области популационе политике у овом граду.

У разговору са грађанима Смедерева, Дајана Пауновић, оснивачица Фондације која носи њено име, указала је да је од суштинског значаја то што државне институције препознају важност унапређења и даље изградње система популационе политике и политике равноправности полова.

-Сада државне институције и невладин сектор руку под руку заједно раде на остваривању циљева из ових области и то је модел који даје оптималне резултате. Пред нама је још много посла који мора да уради на решавању ових проблема, али важно је да је сазрела свест о важности њиховог превазилажења и да смо се сви заједно прихватили тог посла. Циљ је да се отклоне све препреке које стоје између мера и средстава које одваја држава и крајњих корисника тих средстава којима су она и намењена. Само тако све мере које су донете и које ће бити доношене могу да покажу свој пуни ефекат”, истакла је Пауновићева и у том смислу похвалила начин на који је град Суботица приступила решавању тог проблема.

Градоначелник Смедерева Јован Беч истакао је да поред државних мера и локалне власти у овом граду издвајају значајна средства у циљу подстицања рађања, али и обезбеђивања свега онога што је потребно за подизање и одгој деце.

-Град годишње издваја око 24 милиона динара за подстицање рађања. Кроз разна давања у току прошле године седам милиона издвојено је за труднице и 14 милиона за породиље. Поред једнократних исплата за прво, друго и треће дете, Град даје и неке додатне олакшице попут 100.000 динара за близанце. Трудимо се и да подстицајне мере буду усмерене пре свега на младе брачне парове због чега смо прошле године имали 1.115 рођених беба у односу на 1.000 новорођених у 2020. години”, указао је градоначелник Смедерева.

Он је, такође, истакао да је политика локалне самоуправе, заједно са Републиком, усмерена на решавање широког спектра социо-економских питања како би се у Граду створили што бољи услови за живот. О резултатима овако усмерене политике говори и податак да је број незапослених у Смедереву са 13.000 пао на свега 3.100, што се статистички сматра природном стопом, односно доњом границом незапослености у Србији.  

Марко Матић, председник УО Фондације “Дајана Пауновић” указао је на потребу да се убудуће средства која се издвајају за подстицање рађања не посматрају као социјална помоћ већ као исплатива економска инвестиција у развој друштва, због чега оне морају бити у оквиру развојног дела буџета.

-У систему креирања и спровођења модела политике рађања веома је важна улога локалних самоуправа. Свака средина има специфичне карактеристике и зато је најважније да се оно што издваја држава прилагоди локалним потребама како бисмо постигли оптималне резултате. Због тога је најважнија добра координација између државе и локалних самоуправа, а издвајања за поспешивање политике рађања морају се посматрати као исплатива инвестиција у нашу будућност и економски расто чему сведоче и резултати рада локалне самоуправе у Смедереву”, поручио је Матић.

У сарадњи са локалним самоуправама Фондација “Дајана Пауновић” покренула је серију јавних дијалога чији је циљ да се грађанима приближе подстицајне мере које држава доноси на пољу популационе политике и економског оснаживања посебно угрожених група жена.

фото: Фондација ДП

Додај коментар: