Scroll Top

Универзитет уметности у Београду додељује почасни докторат Ервину Вурму

univerzitet-umetnosti-u-beogradu-dod
Сличне теме

Универзитет уметности у Београду додељује почасни докторат аустријском уметнику Ервину Вурму због изузетне међународне репутације и доприноса ликовним уметностима. Свечана додела почасног доктората одржаће се у среду, 1. јуна у 16 сати, у свечаној сали Ректората Универзитета уметности у Београду.

Присутним званицама обратиће се др Мирјана Николић, ректор Универзитета уметности у Београду, мр Димитрије Пецић, декан Факултета ликовних уметности, др Јелена Тодоровић, продекан за међународну сарадњу Факултета ликовних уметности и уметник Ервин Вурм. У образложењу Факултета ликовних уметности, који је предлагач овог угледног универзитетског звања господину Вурму, наводи се да „предложени уметник има изузетну међународну репутацију и да је дао допринос ликовним уметностима који се, између осталог, огледа у иновативним приступима скулптури“.

Ервин Вурм је аустријски уметник рођен у граду Bruck an der Mur, Штајерска, Аустрија. Живи и ради у Бечу и Лимбергу, Аустрија. Завршио је Факултет примењених уметности у Бечу. Дела Ервина Вурма налазе се у колекцијама широм света, укључујући Музеј Соломона Р. Гугенхајма, колекцију Пеги Гугенхајм, Уметнички центар Вокер, Музеј Лудвиг, Kunstmuseum St. Gallen, Musée d’art contemporain de Lyon, Музеј старе и нове уметности и Центар Помпиду. Године 2013. добио је Велику државну награду Аустрије, што је највише одликовање које Аустрија додељује заслужним уметницима за изразити допринос уметности и угледу Аустрије на међународној сцени.

Фото: МСУБ

Додај коментар: