Scroll Top

Валерио Лонго води кореографску радионицу у Београду

valerio-longo-vodi-koreografsku-radionicu-u-beogradu
Сличне теме

Познати играч, кореограф и уметнички директор Балета Рима (Balletto di Roma) Валерио Лонго, водиће кореографску радионицу у Националној фондацији за игру од 9.-13. јануара.

Валерио Лонго је рођен у Риму, а похађао је Кореографски лицеј у Торину. Након дипломирања, добио је ангажман као солиста у трупи Виторија Бјађија, да би затим прешао у чувени Балет Тоскане у Фиренци, под дирекцијом Кристине Боцолини. Каријеру првог играча трупе Атербалето из Ређо Емилије започео је 2001. године, када је ову компанију водио Мауро Бигонцети, а завршио 2018. године, под дирекцијом Ђиђија Кристофоретија. Као играч са најдужим стажом у овој трупи, за Лонга су изворно настале многе улоге. У Атербалету је изводио креације Маура Бигонцетија, Јиржија Килијана, Вилијама Форсајта, Јакопа Годанија, Охада Нахарина, Јохана Ингера, и многих других важних аутора. Са овом трупом наступио је неколико пута и на Београдском фестивалу игре.

Своје кореографске комаде, Лонго је почео да ствара још од 2004. године. Радио је за бројне трупе, али и за неке од најпознатијих играча у Италији. Креирао је и комаде за Фестивал Цолоурс у Штутгарту, који води Ерик Готје. Године 2020., постављен је на место уметничког директора Балета Рима и руководиоца Професионалног старт-уп курса у оквиру исте институције.

Валерио Лонго ће радити са младим балетским играчима из Београда и Новог Сада, које је одабрао у оквиру првог Балетског такмичења у Болоњи, у новембру 2023. године.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: