Scroll Top

Вече Николе Тесле у Постојни окупило српска удружења из Словеније и Србије

vece-nikole-tesle-u-postojni-okupilo-srpska-udruzenja-iz-slovenije-i-srbije
Сличне теме

Андрији Јоргићу уручена плакета за подршку очувању српске традиције и културе у Словенији

Синоћ је у Културном дому у Постојни традиционално одржано “Вече Николе Тесле” у организацији Српског просветног друштва Никола Тесла. Догађају су присуствовали бројни значајни гости из области културе и политике, из Србије, Словеније и Хрватске, као и многи грађани Постојне и других градова. Ова манифестација годинама уназад окупља српска удружења из Словеније и Србије који се представљају са традиционалним фолклорним играма из разних крајева Србије и Словеније.Овога пута у препуној сали, публици су се поред домаћина, представили и ветерани из Српског културног друштва Марибор, Удружење гуслара Словеније, као и гости из Горњег Милановца, КУД Шумадија.

Посебно одушевљење код присутних изазвали су и најмлађи, односно музички и рецитаторски наступ деце из Српске допунске школе у Постојни. Председник СПД Никола Тесла Милош Демоњић захвалио се свим учесницима доделом захвалница и поклона. Председник Савеза Срба Словеније Владимир Кокановић доделио је том приликом плакету Андрији Јоргићу, директору Борбе, за несебичну помоћ и подршку у борби за очување српске традиције и културе у Словенији.

Поред манифестације “Вече Николе Тесле”, чланови овог друштва сваке године приређују традиционалне приредбе и догађаје, међу којима су и Дани српске културе и Поздрав јесени.

Основни циљеви друштва су очување богате културне баштине и преношење знања на млађе генерације, као и сарадња и пријатељство међу српски и словеначким народом.

Фото: Приватна архива

Додај коментар: