Scroll Top

Међународни дан Борбе против корупције

medjunarodni-dan-borbe-protiv-korupcije
Сличне теме

Пре тачно две деценије 9. децембар је у УН препознат као дан када би сви и свуда требало да застанемо и схватимо да, осим свих пошасти са којима се свет суочава, постоји једна коју може да спречи, а то је корупција

Где год има корупције, ту нема развоја, напретка и људског поверења. Она урушава јавне институције, унижава грађане и осиромашује друштво.

Ту поруку послао је данас Дејан Дамњановић, директор Агенције за спречавање корупције, на свечаној академији уприличеној у Народној скупштини, а поводом међународног дана борбе против корупције.

– Агенција свакодневно спречава коруптивно деловање и недозвољење привилегије, а своје активности ће врло брзо још више приближити корисницима, отварањем канцеларија у Нишу, Крагујевцу и Новом Саду – најавио је Дамњановић.

Потпредседница Народне скупштине Сандра Божић рекла је да ниједна земља није успела да потпуно искорени корупцију, али је навела да наша држава тежи нултој толеранцији према тој пошасти. Она је указала да је Агенција показала да је независна и самостална институција и током ове предизборне кампање, пођеднаким односом према свима актерима.

Ректор Универзитета у Београду, професор др Владан Ђокић, захвалио је Агенцији што је препознала значај младих у борби против корупције, наводећи да они нису корумпирани, те да с њима треба радити на превенцији.

Академија је почела химном “Боже правде”, у извођењу хора Колегијум музикум, а потом су наступили победници такмичења у беседништву у 2023. години на правним факултетима: Ђорђе Гојковић (Београд), Александар Малешевић (Нови Сад), Милица Стојадиновић (Крагујевац), Ђорђе Бодановић (Ниш)..

У окрвиру недеље борбе против корупције, Агенција у понедељак, организује и Међународну конференција “Образовање младих у функцији спречавања корупције: Пут ка јачању друштвеног интегритета”, трибине у Београду, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду, као и шаховски турнир “Шах-мат корупцији”

Фото: АСК

Додај коментар: