Scroll Top

Велики изазови за српске шахисте

veliki-izazovi-za-srpske-sahiste
Сличне теме

Србија Опен и Шаховска Олимпијада у Будимпешти очекују наше играче овог лета

Шаховски савез Србије одржао је конференцију за медије у хотелу Цептер у Београду поводом бројних дешавања у шаху која нас очекују у наставку сезоне.

У организацији Шаховског савеза Србије, одржана је конференција за медије у хотелу Цептер на Теразијама у Београду.

На конференцији главне теме су биле:

– предстојећа 45. Шаховска Олимпијада која ће бити одржана у Будимпешти у периоду од 10. до 23. септембра 2024. године

– Састави женске и мушке шаховске репрезентације Србије за предстојеће велико такмичење

– “Србија Опен 2024”, који се одржава у Београду од 12. до 21. јула 2024. године у хотелу “Метропол”

– Актуелности у српском шаху


СПИСАК ЖЕНСКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ:

1. Теодора Ињац

2. Марина Гајчин

3. Адела Великић

4. Јована Ерић

5. Тијана Мајдура


СПИСАК МУШКЕ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ:

1. Алексеј Сарана

2. Александар Предке

3. Александар Инђић

4. Роберт Маркуш

5. Велимир Ивић


На почетку конференције, медијима се обратила и селекторка женске репрезентације Србије, легендарна Алиса Марић.

– Наш списак шахисткиња за велико такмичење које нас чека изгледа овако: Теодора Ињац, Марина Гајчин, Адела Великић, Јована Ерић и Тијана Мандура. Овај тим играо је и на претходна два велика екипна такмичења, на првенству Европе и на прошлогодишњој Олимпијади. На оба такмичења, наше девојке су постигле бољи резултат од очекиваног у почетној стартној позицији. Што се тиче неких очекивања на Олимпијади, о томе је сада рано говорити, тек се подносе спискови свих учесника. Такмичење је доста тешко, ту ће бити и селекције Америке, Индије, Кине, Грузије, Бугарске, али девојке су мотивисане. Шаховски савез Србије је учинио све да максимално подржи наше шахисткиње пред све изазове који нас очекују – поручила је чувена шахисткиња.

Реч је у наставку преузео селектор мушке репрезентације Србије, Миодраг Перуновић.

– Био сам на слатким мукама када сам бирао овај тим. Као што већ знате, актуелни смо прваци Европе, први пут у историји, не само Србије, већ и Југославије. Нико нас због тога сада не потцењује и сви гледају на нас са одређеном дозом респекта. Што се саме екипе тиче, први је Алексеј Сарана. Он је спојио неспојиво у претходној години. Постао је индивидуални првак Европе у стандардном шаху, тимски првак Европе са нама и првак Европе у убрзаном шаху…његова форма је у великом успону у последњих неколико месеци. Свој рејтинг је довео до животног максимума. Друго име за које сам се определио је Александар Предке чија је такође форма у успеху. У последњих неколико месеци је побољшао свој ранг, са 63. дошао је до 43. места, за чак 20 места је напредовао. Трећи је Александар Инђић, петоструки првак државе. Иако је млад, већ је легенда наше репрезентације, носилац је првог тима – открио је Перуновић прву тројку, а онда навео и остала два играча која се налазе на списку:

– Четврти је Роберт Маркуш. На последња три такмичења је био увек у два најбоља члана тима, одличан је тимски играч. И пето име за које сам се определио је Велимир Ивић. И његова форма је у успону. Као што видите ово је идентичан састав који је освојио Европско првенство. Апсолутно није било дилеме кога ћу да одаберем. У погледу рејтинг поена, они одскачу у односу на друге играче. Пети играч у репрезентацији има 60 поена више од оних других који би могли да буду потенцијални носиоци тима. Посебно ме радује да је форма свих ових појединаца у успону. Идемо са лепим очекивања на Олимпијаду – истакао је Перуновић.

Потом је реч имао и шаховски велемајстор Србије, Александар Инђић.

– Сви смо оптимисти пред оно што нас очекује после историјског успеха и освајања златне медаље на Европском првенству. Драго ми је да је екипа остала у истом саставу. Познајем све те момке, дуго сарађујемо. Што се Олимпијаде тиче, осврнуо бих се на наш прошли наступ тамо и рекао да је то једно такмичење где детаљи одлучују. Били смо и прошли пут до пред сам крај у шанси да освојимо медаљу, али неке ситнице су одлучиле и играли смо нерешено против Холандије. Надам се да ће те ситнице овај пут ићи на нашу руку и да ћемо се вратити са још једним великим успехом – послао је снажну поруку Инђић.

Новинарима се обратила и шахисткиња Адела Великић.

– Драго ми је да је остала иста екипа као претходне две године. Тада смо биле 13. на Олимпијади. Ако забележимо такав резултат поново или чак бољи, наравно да ћемо бити задовољни.

На крају, присутнима се обратио и председник Шаховског савеза Србије, Драган Лазић.

– Резултати које правимо су из године у годину све бољи. Надам се да ће се тај тренд наставити. Није се у историји десило да мушка репрезентација буде првак Европе. Али имамо сјајан састав који доприноси свему томе. Велике заслуге бих упутио селекторима. Алиса Марић је са нама од прошле године. Легенда нашег женског шаха. Она је пример какав треба да буде селектор, неко ко је толико посвећен и предан свом послу. Такође, морам да напоменем да код нас не постоји неко ко одбија да игра за репрезентацију. Савез до максимума уважава такве играче и цени то што желе да играју за нашу земљу. Наше шахисткиње нису толико близу врха, али оне увек играју до максимума и крајних граница. Када је о мушкарцима реч и за њих треба рећи да увек дају сто одсто. Од њих смо некако и навикли да буду ту негде око места за медаљу на Олимпијади. Они су између 10. и 15. места отприлике, али тај рејтинг може да осцилује – почео је причу Лазић, па наставио:

– Као и на првенству Европе у Будви, ми ћемо нашим играчима обезбедити најбоље могуће услове и на Олимпијади у Будимпешти како би се такмичили са најјачим државама света. Сигурно је да ће нас сада више респектовати него раније. Девојке су имале један део припрема пре два месеца на Копаонику и још један део припрема их очекује. Мушкарци ће их имати од 2. до 6. септембра, то ће бити “Каштел Ечка”, добио сам и потврду од домаћина из Зрењанина. Такође, донели смо одлуку на Управном одбору да Иван Иванишевић буде директор репрезентације. Он је легенда нашег шаха, биће са нама на Олимпијади, његово присуство је од велике важности за српски шах. Ако нам то фали да будемо олимпијски шампиони, имамо и то, имамо такву атмосферу коју мало ко има у свету – поносан је председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, који се затим осврнуо на још један велики турнир у Београду – “Србија Опен” (12. – 21. јул 2024. године).

– За седам дана нас очекује грандиозан турнир “Србија Опен”. Уведен је пре четири године. Преко 1.000 учесника је било прошле године у хотелу “Метропол”. Ове године очекујем сличан оџив. Преко 40 и више земаља света учествује. Главни турнир ће бити јачи него прошле године. Такође, учествоваће и доста наших играча. Све оне који се још нису пријавили да учествују, сада их позивам да то учине. Услови за игру у “Метрополу” су врхунски. То је хотел са шаховском традицијом. Србија је позната у свету као сјајан организатор шаховских турнира. “Србија Опен” је препознат од стране ФИДЕ – Светске шаховске федерације, која даје подршку, а такође и финансијску. Позивам вас све да будете у хотелу “Метропол” следећег петка када нас очекује почетак турнира – закључио је Драган Лазић.

Фото: Ало/Марко Метлаш

Додај коментар: