Scroll Top

Весић положио венац на месту убиства Кнеза Михаила

vesi-polozhio-venats-na-mestu-ubistva-k
Сличне теме

Заменик градоначелника Београда Горан Весић је заједно са потпредседницом Скупштине града Београда Андреом Радуловић и директорком Завода за заштиту споменика културе града Београда Оливером Вучковић положио венац на месту убиства кнеза Михаила Обреновића у Кошутњаку.

Кнез Михаило, један од најзначајнијих српских владара у деветнаестом веку, убијен је пре 153 године, 10. јуна 1868. године, у атентату чија политичка позадина никада није откривена иако су атентатори осуђени. Атентат на кнеза Михаила, просвећеног српског владара, који је вратио све градове под српску власт и отерао турску војску из наше земље,  који је економски и војно уздигао Србију, и позивао на ослобођење балканских народа од турског ропства, модернизовао и европеизовао Србију, био је једанод најтрагичнијих догађаја у политичкој историји Србије 19. века.

До пре две године овај трагични догађај није се ни обележавао, место где је кнез убијен је било запуштено, а споменик девастиран.„Споменик смо обновили прошле године, а до 10.септембра Србија шуме ће уредити прилазне стазе и поставити клупе“, истакао је Весић.

Сунчица Николић

фото: Предраг Митић

Додај коментар: