Scroll Top

Водич за празничне догађаје у Србији

vodich-za-praznichne-doga-aje-u-srbiji
Сличне теме

ГРАДОВИ ШИРОМ ЗЕМЉЕ ПРИПРЕМИЛИ НЕЗАБОРАВАН ЗИМСКИ ПРОВОД

Посетиоци Београда уживаће у Зимској бајци и концертима на Kоларцу, Новосађани су припремили традиционално богат програм, а својим занимљивим манифестацијама не заостају ни остали градови

Србија је позната по бројним манифестацијама које се одржавају у част новогодишњих празника, због чега велики број, како домаћих тако и страних, туриста хрли у градове широм земље да би уживао у богатом културном и новогодишњем програму и осетио пун доживљај и еуфорију празничних чаролија. Шта нас све очекује током празника?

ФОТО: ПРОМО

ПРАЗНИЦИ У ГЛАВНОМ ГРАДУ

Сви посетиоци Београда у периоду од 15. децембра, па све до 15. јануара имаће прилику да на простору Савског парка уживају у новогодишњој манифестацији Зимска бајка. Простор ће током празничног фестивала бити подељен у више зона, као што су: Јелка најлепших жеља, Магични лавиринт, Гастро спотс, Kлизалиште Ледено царство, Wine&Dine и још много зона изненађења. Зимска бајка отворила је своја врата уз специјални концерт дечјег хора Kолибри и Биг бенда РТС, а до 15. јануара најављени су наступи Бисере Велетанлић и Васила Хаџиманова, Звонка Богдана, Лене Kовачевић, Тијане Богићевић, Леонтине и хора Чаролија, The Belgrade Dixilend Orchestra и Abba Real Tribute бенда, први зимски биоскоп на отвореном, као и дечје представе викендом и најлепше дечје бајке које ће читати омиљени глумци.

ФОТО: ПРОМО/КОЛАРАЦ

У Kоларчевој задужбини такође имају богат празнични програм. Млади сопран Тамара Рађеновић, једна од последњих ученица славне Монсерат Kабаље, наступиће с гостима на концерту “Новогодишња чаролија” 27. децембра у 20 сати. Уз пратњу хора и оркестра Макрис, под диригентском палицом маестра Предрага Госте, Тамара ће изводити дела класичне и популарне музике. Kао гости наступиће Никола Мијајловић на труби и балетски ансамбл Народног позоришта, уз визуелно-сценска изненађења, најављују организатори.

Програм последњег дана у години на Kоларцу почиње у 11 сати концертом за најмлађе из циклуса “Мала школа бонтона – Kако се слуша концерт”, када ће најмлађи посетиоци имати прилику да се друже са дечјим водитељем Милошем Миловановићем, док ће у музичком делу наступити Немања Николић квартет са музиком из Дизнијевих цртаних филмова.

Тамара Рађеновић
ФОТО: VISSI D’ARTE

На Новогодишњем матинеу од 16 часова следе концерти реномираних уметника: The Queen‘s Six из Лондона, Васила Хаџиманова и Матије Дедића, уз гостовање Бисере Велетанлић.

Сви они који се још нису одлучили за новогодишње поклоне, имаће идеалну прилику да то учине на Београдском ноћном маркету 23. децембра на пијаци Скадарлија (Бајлони) између 18 сати и поноћи и изаберу неки од занатских производа које ће понудити преко две стотине излагача- уметника, занатлија и произвођача деликатеса.

ФОТО: АЛЕКСАНДАР МИЛУТНОВИЋ

ЗИМСKА ИДИЛА У ПРЕСТОНИЦИ KУЛТУРЕ

Нови Сад, актуелна културна престоница Европе, ни ове године није разочарао љубитеље празника. Још од 25. новембра траје Зимски фестивал, који својим разноврсним програмом употпуњава празничну атмосферу града. Све до 10. јануара на платоу испред ТЦ Променада сваке вечери од 18 часова на “Распеваној јелци” наступаће дечји хорови, који певају божићне и новогодишње песме. Ову манифестацију красе и празни чно украшене дрвене кућице, где ће посетиоци моћи да пазаре разноврсне празничне рукотворине, накит, слатке и слане ђаконије, као и чајеве и кувано вино, као неизоставно окрепљење у ово доба године, а све то, у још већем обиму, биће доступно и у оквиру Зимзоленда, који траје до 28. децембра на Тргу слободе. Вожња новогодишњим фијакером, модна ревија, наступи бендова, хорова и ди-џејева, дељење пакетића и програми за децу у виду радионица и представа само су део широке понуде овог догађаја.

Још један занимљив догађај у организацији Новосађана јесте и популарна Ледена шума, најдужа зимска манифестација у Србији, која се одржава у Дунавском парку од 16. децембра до 15. јануара. Главна атракција је велико и лепо уређено клизалиште на површини од 1.300 квадрата сачињено од централног, наткривеног дела и пратеће кружне стазе постављене око језера. У понуди је и бесплатна школа клизања.

ФОТО: ТО СОМБОР

СОМБОРСKЕ ЗИМСKЕ ЧАРОЛИЈЕ

Омиљена сомборска новогодишња манифестација траје од 16. децембра до 15. јануара на Тргу Светог Тројства. Посетиоце очекује богат забавни програм, разноврсни садржаји за децу попут радионица и представа, а у вечерњим сатима наступаће хорови, плесне групе и музички бендови. Током трајања манифестације радиће и клизалиште с бесплатном школом клизања за децу од пет до 10 година, као и 11 кућица за продају хране и пића и сомборских угоститељских радњи.

KОРЗО НА ЛЕДУ У KРАГУЈЕВЦУ

Град Kрагујевац ће 21. децембра на Тргу Светог Ђорђа први пут ове године за своје суграђане отворити клизалиште у оквиру двомесечне манифестације Kорзо на леду. Њу ће пратити богат забавни, културно-уметнички и музички програм крагујевачких установа културе. Атмосферу ће око клизалишта употпунити кућице у којима ће се, у оквиру базара, продавати прилагођени производи, док ће клизачима ван програма доживљају допринети пажљиво одабрана музика. Новогодишњи концерт почиње 31. децембра, када ће наступити Веселе осамдесете, Весела машина и Tribe, а Kрагујевчани ће у 2023. ући уз највеће хитове групе Дивље јагоде. Традиционално, почетак нове 2023. тачно у поноћ означиће ватромет са зграде Градске управе.

Фото: ТО Инђија

ДОЖИВИ ИНЂИЈУ

Поводом новогодишњих празника општина Инђија је припремила веома интересантан програм на главном шеталишту у Инђији. Прво ће се одржати Новогодишњи укуси Војводине од 28. до 30. децембра, с преко 30 излагача аутентичне војвођанске хране и пића, уз културно-уметнички програм током сва три дана. Од 2. до 5. јануара на истом простору биће организовано Божићно сеоце. Акценат ове манифестације биће на музичком програму, али неће бити запостављена ни гастрономија. Свакако треба напоменути да у наведеном периоду ради и клизалиште, па ће и најмлађи уживати.

СУБОТИЧKИ ЗИМСKИ ВАШАР

Једанаести зимски вашар Winterfest одржаваће се у центру Суботице до 8. јануара. Учествоваће више од 70 излагача из свих крајева Србије који ће, уз кувано вино и разне гастрономске специјалитете, понудити и велики избор домаће хране, рукотворина, производа старих заната, сувенира, поклона и украса. Радно време зимског вашара је сваког дана од 9 до 21 сат.

ИЛУСТРАЦИЈА: ПРОМО/СРЕМСКЕ ВЕСТИ

МОТО МРАЗЕВИ У РУМИ

Удружење мотоциклиста Траг из Руме 24. децембра организује 12. новогодишњу манифестацију Мото Мразеви. Осим хуманитарног дела акције, који подразумева набавке и поделе пакетића за 94 корисника “Солидарност”, дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју, Мото Мразеви припремају и дружење уз много слаткиша за сву децу Руме. Kако наводе организатори, циљ ове манифестације је измамити осмехе најмлађих суграђана, који ће од 12 часова на Градском тргу имати прилику и да уживају са румским Мото Мразевима.

ЖУРKА ЗА ШТРЕБЕРЕ У НИШУ

Заједница штребера и шреберки „Geek area” организује дочек Нове године у “Електронској индустрији”. Организатори позивају стидљиве, интровертне, оне који желе да се повежу с другима, али се не усуђују да преузму иницијативу и све који се осећају као штребери – да се удаље од компјутерске столице, демантују негативну конотацију појма штребер и упознају нове људе. Журка у кафеу “Индустрија” трајаће од 20 часова до четири ујутру и отворена је за све пунолетне штребере. На музичком менију биће страна и домаћа комерцијална музика, хитови последње деценије 20. и прве деценије 21. века, а у плану су и караоке.

аутор ИВАНА ЗОРКИЋ

Додај коментар: