Scroll Top

Емоција је вечна и не излази из моде

emotsija-je-vechna-i-ne-izlazi-iz-mode
Сличне теме

БЕНД ФРАЈЛЕ, РЕГИОНАЛНА СЕНЗАЦИЈА ИЗ НОВОГ САДА

Наташа, Јелена и Невена планирају још много концерата и нових песама јер, како кажу, музика је лек за душу

Наше “три да” је кључ с којом и излазимо пред публику. Када ми горимо, када нам се песма свиђа, то је обавезна формула за успех и овације у сали, кажу за празнични број Борбе Наташа Михајловић, Јелена и Невена Буча, познатије као Фрајле.

Оне већ 13 година појавом и наступима освајају срца публике широм региона. Њихова музика је другачија од свега актуелног на регионалној музичкој сцени и носи елементе поднебља у ком су чланице овог бенда расле, али и разних праваца музике коју су слушале током живота. Критичари њихов музички правац воле да називају “војвођанским тангом” и “женским бећарцем”.

У који год жанр их сврстали, једно је сигурно – Фрајле су музичко освежење, због чега су данас један од најтраженијих бендова. Док су у припремама за турнеју 2023/24, Наташа, Јелена и Невена у разговору за Борбу дају осврт на досадашњу каријеру, а најављују да ће стару годину испратити у Загребу концертом у подне и за репризу наступити у култном градском простору “Јохан Франк”.

Док смо код празничног расположења, шта бисте пожелели нашим читаоцима и шта ћете пожелети себи у наредној години?

– Прегршт љубави, загрљаја, лепих речи, разумевања и толеранције, дивних тренутака с драгим особама, правих људи и пријатеља, здраво тело и здраву душу. Много добре музике и осмеха. Живели!

Популарне сте и талентоване, имате велику публику, много концерата и прегршт награда иза себе. Шта је формула успеха?

– Оригиналност, истрајност, упорност и љубав према музици. Награде су производ континуираног и огромног рада. Пре неколико дана смо добиле престижну награду “Капетан Миша Анастасијевић” у Новом Саду за музички допринос. Захвалне смо на подршци и препознавању.

Како успевате да се не покоравате музичким трендовима с обзиром на то да сте један од ретких бендова који је од почетка успео да задржи јединствени стил и музички печат?

– Код нас не постоји компромис, ни у музици ни у животу. Не правимо музику због тренда нити нас занима такав приступ. Почеле смо с вокалима и гитаром у време када је електронска музика била у врхунцу популарности. Емоција је вечна и она никада неће изаћи из моде, заувек ће остати у тренду.

Снимиле сте многе обраде неких од највећих хитова у свом аранжману. На који начин бирате песме које ћете обрадити? Да ли се баш увек једногласно сложите око избора нумере?

– Наше “три да” је кључ с којом и каквом песмом ми излазимо пред публику. Када ми горимо, када нам се песма свиђа, то је обавезна формула за успех и овације у сали. Пошто смо кантауторке, познаваоци смо и свих музичких жанрова и пратимо музику, па волимо и песму других аутора да обрадимо, али јој приступамо као да је нова. Чим је увучемо у наш свет, растопимо на три гласа и кроз жице гитаре, она другачије звучи.

Негујете авангардни стил и по вашим наступима може да се примети да вам је визуелни моменат битан. Из чега све црпите инспирацију?

Наш концерт је у форми перформанса, он садржи елементе сценског покрета, плеса, глуме кроз скечеве између песама, адекватне костиме и подразумева и такву припрему, не само музичку. Пошто смо већ увелико у припремама за турнеју 2023/24, наша пријатељица, глумица и редитељка Вишња Обрадовић је заједно с нама осмислила целокупан перформанс и сада смо у тренинзима и припремама. Једва чекамо да публици предочимо наша нова умећа. Инспирацију црпимо из љубави, да ње нема, не би ни света било.

Јелена је еколог, Невена психолог, а Наташа професор француског језика. Да ли је било тренутака када сте помислили да музика остане само хоби, а да вам професија буде оно за шта сте се школовале?

– Успеле смо у време кад смо дипломирале да нас музика изабере као животни позив, а да нам професије буду хоби. Знање вам нико не може узети и ми га и те како користимо у музици. Певамо на седам језика, у иностранству најаве песама су на страним језицима, а психологија и те како користи и примењујемо је у овом комплексном послу. Знање је најјаче оружје.

Какве су Фрајле приватно, ван сцене?

– Девојке које су оствариле и даље остварују своје снове, девојке из новосадског кварта Подбаре и Сремске Каменице. Увек спремне жене.

Где видите Фрајле у будућности?

– Много концерата и нових песама. Такође, пишемо песме за друге извођаче, позоришне представе, филм… Једна аутобиографија је већ изашла под називом “Како сам постала Фрајла”, пише се и наставак. Снимиле смо и документарац “Песмом да живот славимо”, те снимамо и наставак филма. То су само неки планови за даљу будућност. Музика је лек за душу.

аутор МИЉА ПОЊАВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: СТУДИО ВАВ ВИДЕО ПРОДУКЦИЈА

Додај коментар: