Scroll Top

Завршен је 37. Сабор фрулаша у Грљану

zavrshen-je-37-sabor-frulasha-u-grlanu
Сличне теме

У Грљану је у суботу завршен 37. Сабора фрулаша, једна од најстаријих манифестација народног стваралаштва у Србији, на којој се организује такмичење на традиционалним народним дувачким инструментима.

“Мајсторско писмо”, награда која се додељује за изузетан допринос у очувању инстументалне традиције Србије на Сабору фрулаша у Грљану, додељено је Жарку Стојковићу из Боговине, осамдесетпетогодишњем мајстору фруле, који је својим наступом одушевио не само жири који му је доделио награду, већ и публику.

У категорији учесника старијих од 16 година, најбољи фрулаш Сабора је Милош Јоновић из Бољевца, најбољи дудучар је Александар Кулић из Сумраковца, а награда за најбоље одсвирано коло припала је Данилу Степановићу из Влаола код Мајданпека.

У категорији учесника до 16 година, награда за најбоље одсвирано коло припала је Вуку Дреновцу из Јовановца код Крагујевца, а награда за најбоље одсвирану песму додељена је Мињи Гергић из Брестовца код Бора. Одлуке о наградама донео је трочлани жири  саставу: Етномузиколог Александра ТодоровићРашковић, председник, етнокореолог Зоран Катић, члан и Немања Грбић, кореограф, члан.

У  ревијалном делу програма  наступили су певач традиционалних песама из Грљана Љубинко Тодоровић, ГФА „ЗО-РА“ из Зајечара, КУД-ови „Ђорђе Генчић“ из Великог Извора и „Зоран Гајић“ из Рготине, као и фрулаши Стојан Николић из Великог извора и Градимир Стаменковић из Неготина.

Организатор смотре је Установа Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“ у сарадњи са Месном заједницом Грљан, а покровитељ је град Зајечар.

Фото: Позориште Зоран Радмиловић

Додај коментар: