Scroll Top

Зебре путују Србијом

zebre-putuju-srbijom
Сличне теме

МИЛОЈЕ МИТРОВИЋ, СЛИКАР КОЈИ ОСЛИКАВА ПЕШАЧКЕ ПРЕЛАЗЕ У НАШОЈ ЗЕМЉИ

Прва слика на асфалту осванула је 1995, код школе на Бановом брду у Београду, а уметнику и професору током рада, према правилу, помажу ђаци

Можда сте видели светла поред пешачких прелаза или неонске пешачке прелазе, али да ли сте видели право уметничко дело на пешачком прелазу? Зебре нису изненада побегле из зоолошких вртова нити су се на волшебан начин доселиле из саване Африке, већ их на пешачким прелазима наших градова осликава академски сликар из Ваљева Милоје Митровић.


70

пешачких прелaза широм Србије осликао академски сликар


Милоје Митровић је и професор и врхунски педагог, који је учинио да чак 70 пешачких прелаза широм Србије остане упамћено и упечатљиво. Прву зебру Милоје је насликао 1995. поред Основне школе “Милош Црњански” на Бановом брду у Београду, док је на дозволу чекао чак десет година. Од тада је 70 зебри освануло у 40 градова наше земље. Фасцинираност овим животињама код Милоја на- стаје још за време студентских дана, када је у периодима пау- за на академији свакодневно одлазио у зоолошки врт да би цртао и скицирао животиње. Те скице су га и навеле на нека размишљања, из којих се касније изродила идеја о осликавању пешачких прелаза.

БИТЛСИ НА ПЕШАЧКОМ ПРЕЛАЗУ

Први пешачки прелаз освануо је 1951. на улицама Енглеске, где је у граду Слау настала сада већ свима добро позната зе бра. Пешачки прелаз у Улици Еби остаће упамћен не само по томе што је први на свету већ и што су се чланови чувеног бенда Битлси сликали за чувени албум баш како прелазе ту зебру.

– Осликава се искључиво бојама за асфалт, које фабрика ради у сликарској палети. Сви учесници саобраћаја су задовољни, а највише деца и ђаци који активно учествују у самом начину извођења и улепшавања сивих пешачких прелаза које постају слика – каже Милоје, који ове живописне животиње осликава на зебрама поред основних школа, увек уз сарадњу локалних самоуправа и припадника органа јавног реда, који за то време регулишу саобраћај.

Ти догађаји увек побуђују велику пажњу деце, која припомогну Милоју, додајући му разне сликарске реквизите, а уједно учврсте своја знања о значају пешачких прелаза за њихову безбедност. Магију на асфалту постиже искључиво бојама које су за то и предвиђене, а животни век једне зебре може бити и неколико година.

– Припрема је важна и обимна, а да бих насликао један прелаз у тим димензијама, користим ренесансни метод, што значи да сваку зебру првенствено морам да скицирам у размери 1:1 – објашњава наш саговорник.

Следећи пројекат на ком ће Милоје радити је један пешачки прелаз у центру Београда, који можемо очекивати на пролеће, а којем ће се највише одушевити сигурно најмлађи житељи велеграда.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФOTO: ПPИBATHA APXИBA

Додај коментар: