Scroll Top

3D УЛИЧНА УМЕТНОСТ ЗА СЛЕПЕ И СЛАБОВИДЕ

3d-ulichna-umetnost-za-slepe-i-slabovide
Сличне теме

Циљ пројекта “Уметност у пролазу” је да приближи уличну уметност слепим и слабовидим особама које су искључене из овог визуелног израза.

Улична уметност се сматра најслободнијим видом уметности која је доступна свима – управо због тога што се налази на улицама којима сви пролазимо. Ипак, иако припада свима, не могу сви да је виде и доживе.

Циљ овог пројекта је припрема и постављање 3Д модели мурала који се налазе у Београду. Кроз 3Д моделе мурала желимо да приближимо уличну уметност слепим и слабовидим особама које могу да опипају моделе и кроз стручна предавања чују причу о уличној уметности. Мурали су изабрани на основу изгледа који је погодан за 3Д обраду као и на основу величине и доступности саме локације. Уз 3Д моделе постављају се и QР кодови који воде ка сајту са више информација о пројекту. Све ово прати серија предавања чија је тема улична уметност.

Први модели мурала су постављени 2021. године поводом 15. октобра који се од 1992. године обележава у целом свету као Дан слепих и слабовидих особа.

аутор фотографија: Александар Ђорђевић

Додај коментар: