Scroll Top

НАГРАДА „ЈЕЛИСАВЕТА НАЧИЋ“ ПРВИ ПУТ НА 44. САЛОНУ АРХИТЕКТУРЕ

nagrada-jelisaveta-nachi-prvi-put
Сличне теме

Овогодишње, 44. издање Салона архитектуре биће одржано од 30. марта до 30. априла 2022. године под слоганом “Заокрет”.

Салон ће бити посвећен активном доносу према савременим токовима архитектуре у контексту актуелних друштвених, економских и климатских изазова. У циљу укључивања различитих перспектива и ширег промишљања о улози и позицији струке данас, концепт предстојећег Салона је осмишљен кроз сарадњу Музеја примењене уметности са тимовима Женског архитектонског друштва (ЖАД) и пројекта ПреСалона, посвећеног умрежавању и размени искустава у наставном процесу четири факултета архитектуре и дизајна.

Осим што ће дати свеобухватан приказ савремене националне продукције, Салон ће бити платформа за интензивну размену мисли, идеја и пракси око централне проблемске теме “Заокрет”.

Жири 44. Салона архитектуре, у чијем саставу се налазе архитекте: Зоран Дмитровић, Дубравка Ђукановић, Славиша Кондић и Ива Чукић, од 330 радова који су пријављени на конкурс, изабрао је 97 радова за излагање и распоредио их у категорије које чине архитектура, урбанизам, заштита градитељског наслеђа, виртуелна архитектура, ентеријер, експеримент и истраживање, публикације и архитектонска критика.

На церемонији отварања, жири, у наведеном саставу, коме ће се прикључити гошћа из Лондона, архитекта Диана Дина, доделиће Гранд При Салона, награде, признања и похвале по категоријама. На посебној свечаности (14. априла) први пут биће уручена награда “Јелисавета Начић”, коју је установило Женско архитектонско друштво и која ће се додељивати и наредних година.

Додај коментар: