Scroll Top

51.рођендан РТВ Студија Б

51-ro-endan-rtv-studija-b
Сличне теме

Радио Студио Б ( оригинални назив “Радио Борба –Студио Б”) био је прва радио-станица у бившој Југославији ван система државне Радио-телевизије Београд. Основала га је група новинара дневног листа “Борба” – Драган Марковић, новинар, Слободан Глумац, тада директор “Борбе”, и Небојша Томашевић, директор магазина “Југословенска ревија“.

Са врха зграде „Борба“, 1.априла 1970.године, у 13 часова, Студио Б био је у етру, када је историјско „Добар дан“ изговорио прослављени глумац Иван Бекјарев, а први званични гост у програму био је председник Скупштине града Бранко Пешић. Поред Бекјарева, били су ту и Злата Нуманагић, Љерка Драженовић, Зоран Милосављевић, Дина Чолић, Пеца Петровић…..

Први градски радио био је замишљен као информативна, образовна, културна и забавна радио станица, налик на европску станицу Радио Луксембург, а то је значило мање приче, а више музике.

Једна од најпопуларнијих емисија била је „Дискомер“ са непревазиђеним диск-џокејем Зораном Модлијем. Шпицу за вести компоновао је Зоран Симјановић, а џинглове Корнелије Ковач.

Занимљиво је да су новинари и водитељи у студио унели „семафор“ који је укључивао „црвено“ свака три минута, тако да нико, па чак ни градоначелник Београда, није могао да говори дуже од три минута одједном.

У „Борбиној“ адаптираној гарсоњери остао је до 1974. године, након чега се редакција сели у Београђанку. Већ наредне године, емитујући се са 23.спрата ове зграде постаје најслушанији радио у престоници, а осамдесетих година песник и писац Душко Радовић кроз свој Јутарњи програм постаје заштитни знак радија. Његова емисија „Добро јутро Београде“ уз коју су се будили многи Београђани, проглашена је најбољим остварењем на програмима локалних радија.

Премда су се у међувремену појавиле многе радио станице, свакако ће титулу Првог градског радија заувек носити Студио Б.

У новембру 1990. године са радом је почела и прва независна ТВ станица на Балкану. Гледаоци су нову телевизију поздравили, баш као и Радио седамдесетих година.РТВ Студио Б био је светионик српске радио-телевизије, нарочито током бомбардовања НАТО-а 1999. године.

Данас ова медијска кућа емитује 24 сата програма, са вестима, контакт и talk show програмима, музиком, филмовима, серијама и документарним програмима. Гледаоци су, кроз „Београде, добро јутро“ радним данима и викендом не само посматрачи, већ и активни учесници емисије, док се екипе Студија Б сваког јутра налазе уживо на неколико места у граду. РТВ Студио Б оправдао је епитет најпоузданијег градског програма, уз најновије градске вести, извештаје са терена, жива укључења, занимљиве гости, спортске и културне блокове, помоћ гледаоцима и разговоре са грађанима.

Након 47 година проведених у Палати Београд, РТВ Студио Б је данас на новој локацији, у Земуну.

Шта је „Б“ у називу „Студио Б“?

  • Драган Марковић и Борјан Костић су дали име „Студију Б“. Слово „Б“ у називу може да значи Београд, али оно изворно значи „Борба“ по месту оснивања.

Бекјарев и лимун….

„Народ је волео када се радио уживо програм и ми смо тако радили. Сећам се да је била несташица лимуна, па сам замолио слушаоце да јаве у којим продавницама га има. И добијали смо информације, па читали: „Лимуна има тамо и тамо…“. Данас то изгледа смешно, али ми смо били први који смо тако радили“. – испричао је својевремено за „Борбу“ Иван Бекјарев

Елена Стојановић

Додај коментар: