Scroll Top

Александар Невски

aleksandar-nevski
Сличне теме
bane-sajnsajn-foto-liveproduction

После свих дивних ствари које су ми се десиле у фебруару, налетео...

bane-sajnsajn-foto-liveproduction

О љубави је безброј пута било писано, пише се и даље и...

bane-sajnsajn-foto-liveproduction

С обзиром на то да постоје баш разне теорије о ванземаљцима, радо...

bane-sajnsajn-foto-liveproduction

Ауторски текст Банета Бојовића АКА Банета Саншајна.

Ауторски текст Банета Бојовића ака Банета Саншајна

Када је 1237. ватикански папа организовао крсташки поход на руске земље, кнез Александар је устао у одбрану православне вере

С обзиром на то да први пут преузимам славу од оца, одлучих се да у овом боју напишем неколико речи о свецу Александру Невском и разлогу зашто су Бојовићи преузели славу на овај дан.

Елем, Александар Невски је друго или треће име у Русији по значају и величини у целој њиховој историји. Александар Невски је живео и највеће одвиге постигао почетком и средином 13. века.

Рођен је 1220, а власт над својом кнежевином је преузео 1228. Када је 1237. ватикански папа организовао крсташки поход на руске земље, кнез
Александар је устао у одбрану православне вере.

На обалама реке Неве је извојевао велику победу, по којој је и добио име Невски. Успешно се супротставио и немачкој најезди. У Финском заливу је са својом војском разбио Немце, ослободио то подручје и извојевао славну победу 1242.

Након тога је успео да одбије и литванску најезду 1245. Годину дана касније, кад му је умро отац, преузео је мере за заштиту државног поретка. Монголски табор у то доба је хтео да га одради на фору у смислу да, ако хоће да одржи власт, треба да дође да им се поклони.

Александар је пристао да дође у канов табор, али је иступио као исповедник хришћанске вере. У татарској земљи је од великог кана 1249. добио власт над читавом јужном Русијом и Кијевом.

После тога га је следећи папа врбовао да прими католичанство. Александар Невски га је, наравно, одбио. Од 1252. носио је титулу великог кнеза. Године 1263, пре смрти, примио је монашки постриг под именом Алексије.

Е сад, зашто су Бојовићи одабрали да славе славу Александра Невског? Мени је ова прича још одмалена била веома интересантна.

Наиме, у доба османске империје, кад је наш народ био под њеним ропством, на територији данашње северне Црне Горе била је једна велика битка. У том пределу главно племе су Васојевићи, а Бојовићи су од Васојевића.

Тог дана, уочи битке, с обзиром на то да је Бојовића било далеко мање од војске Турака, Бојовићи су рекли, ако победимо ову битку, славићемо
овај дан вазда. Богу хвала, Бојовићи су победили да би након тога сазнали да се тог дана слави слава Александра Невског.

Ја сам уверен, знајући већ доста тога у вези с метафизиком и ванвременским постојањем душа, да је сигурно то имало везе јер и та битка је била борба за одржање православља од свих могућих спољашњих и унутрашњих напада.

Живели Бојовићи, живели Васојевићи, живело православље!

Фото: Liveproductoon

Додај коментар: