Scroll Top

Балет „Пепељуга“ кореографа Александра Илића гостује у Шибенику

balet-pepeljuga-koreografa-aleksandra-ilica-gostuje-u-sibeniku
Сличне теме

На позив 64. Међународног дечијег фестивала у Шибенику балет „Пепељуга“ кореографа Александра Илића, биће изведена 3. јула на Летњој сцени код катедрале у Шибенику, у извођењу ансамбла Македонског Националног балета из Скопља

Александар Илић балетски уметник и кореограф Народног позоришта у Београду, је радо виђен гост у Шибенику, и већ задњих неколико година сарађује пођеднако са Ђечијим фестивалом и Плесним фестивалом који се одржавају у Шибенику, а у оквиру којих су изведене његове представе „Алиса“, „Четири песме за Тађа“, „Саблазан у долини Св. Флоријана“, „Игра с митом“ и др.

Балет „Пепељуга“ у извођењу солиста и ансамбла балета из Скопља, публици ће представити познату бајку Браће Грим, у савременом кореографском контексту.

Сама радња представе је смештана у нешто нама ближи временски период, тачније у 70-те, у време премијере чувеног филма „Брилијантин“ (Grease Рендала Клајзера, а у главним улогама Џон Траволта и Оливија Њутн-Џон), када су младе девојке носиле лепршаве хаљине, исфениране косе са тракама и рајфовима на глави, а мушкарци зачешљавали своје косе на раздељак. Било је то време које најближе описују стихови познате песме Бијелог дугмета ,,Битанга и принцеза“, или у нашем случају принцезе и мангупи. Када је највећи догађај био излазак на школску игранку, или, када је једини императив било дружење, љубав и жвакаће гуме.

Препричавајући на овај начин радњу Пепељуге, саму бајку смо приближили нашем времену, а омладини и деци нашој главној публици, учинили интересантнијим ово дело. На крају се није одступило од оригиналног синопсиса, од музике Прокофјева и свега онога што и јесу главне карактеристике ове бајке, а то је Љубав, и да ће доброта спасити свет, наводи кореограф Илић.

У насловним улогама Пепељуге и Принца наступиће Христина Накевска и Мирослав Митрашиновић, Маћеха Марија Јосифовска Ристовска, сестре Андру Кук и Кристијан Јангос уз ансамбл Македонског Националног балета, костиме за представу је урадила Катарина Радошевић Галић (асистенткиња костимографкиње Ангела Богеска), сценографију Филип Коруновски, дизајн звука Георг Драушник, а дизајн светла је обликовао Милчо Александров.

Асистенткиње кореографа су Мојца Мајцен и Саша Евтимова.

Фото: Александар Пауновски

Додај коментар: