Scroll Top

Борба и Музеј Козаре у заједничкој мисији

borba-i-muzej-kozare-u-zajednichkoj-mis
Сличне теме

УГОВОРЕНА КУЛТУРНА САРАДЊА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

Музеј у Приједору на дар добио фотографије Бранка Ћопића из богате фото-документације компаније “Борба”

Током дводневног боравка у Републици Српској, део редакције часописа Борба посетио је Музеј Козаре у Приједору, централну регионалну музејску институцију Козаре и Поткозарја, чији настанак датира од 1954. Циљ посете је будућа заједничка сарадња две установе на пољу културе, размени културних садржаја и заједничкој организацији културних манифестација.

Екипу Борбе срдачно је дочекала и угостила директорка Музеја Козаре Драгана Жујић са сарадницима, упознајући нас с радом и плановима ове установе. Том приликом представници Борбе поклонили су музеју фотографије књижевника Бранка Ћопића из своје богате архиве, а на адресу у Приједору од наредног месеца ће редовно стизати и примерци часописа Борба.

– Велика ми је част и задовољство било угостити Андрију Јоргића и Елену Стојановић, представнике часописа Борба, који су Музеју Козаре донели на поклон архивске фотографије Бранка Ћопића. У овим моментима, нама је такав поклон изузетно вредан и драгоцен. Људи из Републике Српске Србију доживљавају као своју родну кућу, а Косово као нашу највећу светињу и стуб наше вековне културе. Неизмерно нам је драго, посебно мени, као младом директору установе, да смо добили прилику за овакву сарадњу. Музеј Козаре и те како може да да свој допринос културним страницама часописа Борба. Енергије су нам се поклопиле, ентузијазам за покретањем једнак је и у Борби и у нашој установи. Зато је важно да се боримо за културу, за традицију, за успешну сарадњу наших двеју земаља које треба да дишу као једна јер ми смо један народ и то нико ничим не може променити. Посебно захваљујем господину Јоргићу, који је Музеј Козаре промовисао широм Србије. Бићемо поносни што смо део Борбе и до краја ћемо се борити за уздизање културе и културног наслеђа, од Косова до савременог доба наше историје – истакла је Драгана Жујић. У Музеју Козаре недавно је одржана манифестација “Башта Бранковог живота”, изложба фотографија која приказује живот и књижевни рад Бранка Ћопића. Према речима Жујићеве, циљ изложбе је промовисање Бранкове личности и дела, школе коју је похађао, као и недавно обновљене Спомен-куће у Хашанима.

– Изложба је настала из жеље да се Ћопићу ода признање за све оно што нам је оставио, а тога је много. Ово су времена у којима би требало следити Бранков оптимистичан дух и приступ животу, традицији, његову борбу за обичног човека и емпатију, коју је носио целим својим бићем – истакла је ауторка манифестације и директорка Музеја Козаре.

Елена Стојановић

ФОТОГРАФИЈЕ: МУЗЕЈ КОЗАРЕ

Додај коментар: