Scroll Top

Четири награде за Бранку Катић за улогу Бланш у представи Трамвај звани жеља

cetiri-nagrade-za-branku-katic-za-ulogu-blans-u-predstavi-tramvaj-zvani-zelja
Сличне теме

Бранки Катић уручена награда Милош Жутић, за најбоље глумачко остварење – улогу Бланш у представи Трамвај звани жеља у режији Ленке Удовички, у Београдском драмском позоришту

– Моја сломљена Бланш дала ми је крила. Када сам сазнала да сам добитница награде Милош Жутић осетила сам велику радост али и захвалност што ми је прузена прилика да тумачим једну тако изазовну и комплексну улогу. Драго ми је да су моје колеге препознале моју посвећеност и мој дар. Трамвај звани жеља, написан давне 1947. године истразује теме које су и данас болне и актуелне, насиље у породици, лош третман особа са менталним тегобама, неједнакост полова, осуду хомосексуалности а понајвише трагичан исход коју грубост и насиље неминовно доносе. У данима великог насиља које брише све пред собом, није лако задржати веру у боље сутра. Све оно чему наша уметност тежи, због чега постоји, ових дана је најсуровије демантовано и обезвређено. Позориште отвара бескрајне могућности за разумевање људске природе, свих насих чежњи и страхова, оно је храм за негу душе. Ако трептаји моје Бланш остану са публиком и после гледања представе, ако учине да се публика замисли над суровошћу модерног света, ако могу да изазову саосећање и жељу да будемо бољи једни према другима – онда смо успели у својој намери, изјавила је Бранка Катић.

Награду „Милош Жутић“ установило је Удружење драмских уметника Србије 1994. године као „спомен на знаменитог глумца – знаменитог по духовности и мисли, по поштовању језика и говора, по снази израза и осећања“.

Ово је четврта по реду награда за Бранку Катић за улогу Бланш. Поред награде „Милош Жутић“, ту су и награде Београдског драмског позоришта, затим „Зоранов брк“ на Фестивалу „Дани Зорана Радмиловића“ и награда на Фестивалу малих сцена у Ријеци.

Фото: Драган Удовичић

Додај коментар: