Scroll Top

Дан општине Косовска Митровица и 40 година од оснивања Радија Косовска Митровица: Обележавамо и славимо мир

dan-opshtine-kosovska-mitrovitsa-i-40-godi
Сличне теме

Свечаном академијом у Митровачком двору, данас је обележен Дан Општине Косовска Митровица и 78 година од ослобођења града у Другом светском рату. Уједно, обележен је велики јубилеј Радија Косовска Митровица – 40 година постојања и рада ове медијске куће.

Академија је почела химном “Боже правде” у извођењу Црквеног хора “Бранислав Нушић” из Косовске Митровице и приказивањем филма у продукцији ТВ Данкос плус, о успешним Митровчанима и залагању Канцеларије за КиМ и Привременог органа општине Косовска Митровица за њихов развој али и свеопшти инфраструктурни и економски напредак града.

Дан општине Косовска Митровица, грађанима је најпре честитао председник Привременог органа ове општине Александар Спирић поручивши у свом обраћању да је најскупља, најтраженија и најмилија реч у Косовској Митровици и на целом Косову и Метохији – слобода.

„Ми као слободарски народ тежимо ка миру, ка слободарским и правим вредностима, али главна основа јесте да рата више никада нигде не буде. Косовска Митровица је отворен град, град људи који су прави домаћини и желе сваког да угосте. Косовска Митровица је град за који треба да се живи, град за који треба да се бори и град који треба да се чува. Ми то добро знамо, и тако ћемо наравно наставити да чувамо, негујемо и да опстајемо. Наш главни и основни задатак је рађање дечице, да нас има у што већем броју у наредном периоду а наша сигурност и наш опстанак хоће и мора да буде овде, захваљујући одговорној политици коју спроводи наша држава и наш председник Александар Вучић и засигурно будућност се огледа у томе да сви заједно, сложно и јединствено можемо да наставимо да градимо и опстајемо на овим просторима“ поручио је Спирић.

Он је поменуо и актуелне пројекте који се спроводе у граду а којима је главни циљ подизање животног стандарда грађана.

„Са сигурношћу могу да истакнем да сваки појединац у Косовској Митровици, а готово и целокупан српски народ, захваљујући држави Србији, Канцеларији за Косово и Метохију и наравно нашем председнику, осетиће благодат и настојаћемо да сви живе боље“ поручио је председник Привременог органа.

Додао је да наше тежње у овим турбулентним временима и данима неизвесности, засигурно јесте тежња да допринесемо миру.

„Данас обележавамо и прослављамо мир. Иако живимо у таквом окружењу бићемо они који увек теже тим најважнијим стварима. Можемо да нагласимо да Косовска Митровица поред ових пројеката, планира пројекте за 2023. годину јер наш опстанак мора да буде још јачи и чвршћи“ рекао је.

Спирић је честитао и Радију Косовска Митровица велики јубилеј, подсетивши да је и сам некада био део ове редакције.

„Као некадашњи радник Радија Косовска Митровица, честитам вам на успеху и постојању, 40. година, заједничким снагама смо успели да Радио Косовска Митровица буде у Косовској Митровици, а ваша професионална одговорност информисања грађана је на јако високом нивоу и зато сте посебни. Пуно успеха у даљем раду, а ми ћемо да се заједно радујемо и сећамо људи који су били у радију и који на жалост нису више са нама, али су оставили велики траг и на саму Косовску Митровицу и на радио“ нагласио је Спирић.

Председник Привременог органа општине Косовска Митровица уручио је поводом Дана општине плакете, повеље и захвалнице заслужним установама и појединцима, како оним који су сада радно ангажовани, тако и онима који су у пензији.

Одликовање је најпре уручено Канцеларији за КиМ. Помоћница директора Душица Николић је испред Канцеларије захвалила општини и честитала грађанима њихов дан.

Потом, повеље, плакете и захвалнице су уручене и Одељењу за урбанизам Општине Косовска Митровица, Дому здравља у овом граду, Одељењу за трансфузију крви КБЦ-а Косовска Митровица, Општинској организацији Црвеног крста, Факултету техничких наука ПУ, ЈП “Водовод – Ибар”, Радију Косовска Митровица и многим другим. Између осталих, одликовање је данас уручено и нашој младој суграђанки Нади Петронић, актуелној светској јуниорској првакињи у кик боксу.

Мајкама са четворо и више деце са подручја града, уручене су новчане награде.

У оквиру академије, присутнима се обратила и Маја Фићовић, координаторка Радија Косовска Митровица, најстаријег медија у региону, који је са радом почео управо на данашњи дан 1982. године. Оснивач радио станице која данас слави 40. рођендан, била је управо Општина Косовска Митровица.

Фићовић је најпре честитала свим грађанима Дан општине и 78. година од ослобођења, пожелевши да Косовска Митровица увек буде слободна и да више никада не будемо у прилици да се ослобађамо.

Она је најпре упутила речи захвалности запосленима у Радију Косовска Митровица који како је истакла “свакодневно дају свој максимум како би програм био креативан, потпун а пре свега информативан у складу са потребама грађана”.

Ипак, посебна захвалност упућена је онима без којих ниједна информација не би имала смисла.

“Без обзира на то колико смо ми добри новинари, ма колико добри радници били, нас не би било да није вас, наших слушалаца који нам свакодневно удахњујете живот, тако што нас слушате, тако што примате наше информације и тако што нам поклањате поверење. Сваки пут када се одлучите да слушате наш радио, када прочитате наше вести или када чујете песму са наших таласа, то значи да сте ви наше очи и уши и да нам у том тренутку удахњујете живот” рекла је Фићовић и изразила велику захвалност оснивачу радија Општини Косовска Митровица и свима који су током овог значајног временског периода, примили радио под скуте, закључно са Јавним предузећем “Мрежа Мост”.

У име колектива Радија Косовска Митровица, Фићовић је уручила повеље и захвалнице институцијама и појединцима, који су у протекле четири деценије, свако у свом домену, дали неизмеран допринос развоју ове медијске куће и тиме стекли ласкаву титулу “Чувара радија”. Повеље су додељене Привременом органу општине Косовска Митровица и Јавном предузећу “Мрежа Мост” и некадашњем руководиоцу, уреднику и новинару Радија Косовска Митровица Чаславу Милисављевићу, коме је ово признање додељено постхумно.

У знак захвалности на несебичном залагању за развој ове медијске куће али и као знак добре и плодоносне сарадње, захвалнице су данас уручене некадашњем радијском руководиоцу и новинару у пензији Десанки Милосављевић, Телевизији Мост из Звечана, Удружењу новинара Србије, часопису “Борба” и Фондацији “Дајана Пауновић”.

Примајући захвалницу, председник УНС-а Живојин Ракочевић истакао је да је радио најдемократскији медиј на свету.

“Радио једини од вас не тражи ништа, а пазите се, они који од вас не траже ништа, ти на вас највише утичу. Ту је слобода радија и хвала вам што сте сачували радио као истинску демократску институцију. Хвала гласовима Радија Косовска Митровица. И сада, када на медијима са националном фреквенцијом чујем ваше гласове, осећам истински понос да стандард нашега језика станује у Косовској Митровици, да се сачувао и да га одавде слушате као глас Радио Београда као истинску поруку” рекао је Ракочевић.

Директор компаније “Борба” Андрија Јоргић рекао је да је ово признање, и поред Вукове награде и Сретенског ордена којим га је одликовао председник Србије, најдраже, јер му је дало повод да опет дође у вољени град. Честитао је радију како је рекао првих 40 година постојања.

“Са Радијом Косовска Митровица имамо феноменалну сарадњу и мислим да једино што у наредном периоду треба да урадимо јесте да ту сарадњу појачамо. Да се виђамо чешће. Хвала Маји што ми је дала прилику да будем овде а свима вама ћелим пуно успеха, пуно мира и пуно паметних потеза, да једним даминим гамбитом одиграмо у наредном периоду оно што треба да одиграмо” поручио је Јоргић.

У програму академије су, поред Црквеног хора „Бранислав Нушић“, учествовали и беседник Невена Недељковић, студент ПУ и професори и студенти Факултета уметности овдашњег универзитета.

Извор: Радио Косовска Митровица

Додај коментар: