Scroll Top

„Дани жалфије“ 2023.

dani-zalfije-2023
Сличне теме

Дани жалфије су етно-културолошка манифестација која жели да афирмише аутентично народно стваралаштво у најразличитијим доменима и презентује најплодотворније аспекте културног аматеризма

Пажња је  усмерена и на све подстицајнију област старих заната и истраживање, преиспитивање и реафирмацију аутентичних кулинарских и гастрономских екстраваганци Јужног дела Србије.

Дани жалфије су такође, у духу традиције (ова манифестација добила је назив по жалфији, заштићеној биљној врсти која у Србији у природи расте само у Сићевачкој клисури), бити проткани и еколошким духом и свешћу о потреби очувања животне средине, тако да је део програмских активности обавезно посвећен заштити природног и етнолошког наслеђа по којем је наш крај одувек био препознатљив.

Ове године, Дани жалфије биће одржани у петак и суботу 19. и 20. маја. У петак 19. маја у Малој сали Нишког културног центра, с почетком
у 20 сати биће приказан документарни филм „Јагорида“ Небојше Илића.

У суботу 20. маја у згради Ликовне колоније у Сићеву, од 11 сати биће одржан културно-уметнички програм, у којем ће учествовати КУД „Абрашевић“ Ниш, КУД „Шамот“ Аранђеловац, песникиње Миња Илијева и Биљана Станојевић.

Предавање на тему лековитог биља одржаће др Јован Ћирић, а овом приликом своје рукотворине и традиционалне кулинарске специјалитете представиће Удружење „Актив жена Ниша“, Удружење домаћина и домаћица Ниш, Удружење „Круна“ Нишка бања, Гљиварско друштво Ниш, Удружење „Вилин вез“ Ниш и Ученичка задруга „Надеждине пчелице“.

Гости из Сврљига биће задужени за припрему сада већ познатог специјалитета овог краја – Белмуж.

Додај коментар: