Scroll Top

ДИВНА Љубојевић и МЕЛÓДИ

divna-lubojevi-i-melodi
Сличне теме

Концерт „ПЕСМА ХЕРУВИМА“

ПЕСМА ХЕРУВИМА назив је концерта којим ће Дивна Љубојевић и Хор и студио за духовну музику МЕЛÓДИ, заједно са публиком, обележити значајан јубилеј – 30 година стваралаштва. У Задужбини Илије М. Коларца у Београду, 24. новембра 2022. године, с почетком у 20 часова, Дивна и МЕЛÓДИ ће слушаоце провести кроз временско и просторно путовање од 19. до 21 века, изводећи дела композитора класичне музике Русије, Белорусије, Србије, Грчке. Овај наступ истовремено ће бити и времеплов кроз тридесетогодишњи рад Хора и студија за духовну музику МЕЛÓДИ. Поред споја традиционалних напева у новим аранжманима и хорских композиција савремених аутора, посебна пажња овог концертног наступа посвећена је ХЕРУВИМСКОЈ ПЕСМИ. Гост концерта који ће се придружити на сцени Мелóдима је мушки ансамбл Св. Јефрем из Будимпеште, који од 2002. године на свом репертоару негује грчку, руску и мађарску византијску музику, под руководством оснивача и диригента Тамаса Бубна. Ово је њихов први наступ у Србији. Концерт се одржава под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Секретаријата за културу Града Београда. Улазнице су у продаји на благајни Коларчеве задужбине у Београду.

Дивна Љубојевић, диригент, композитор, појац и интерпретатор духовне музике. У свету је препозната не само као аутентичан интерпретатор духовне музике, културни мисионар и промотер музичке традиције земаља византијског културног круга, већ и као непоновљиви уметнички дар и „анђеоски глас“ због ког јој се отварају врата нових и другачијих ангажмана. Остаће забележено да је управо Дивна учествовала у стварању прве холограмске опере на свету. Њен мисионарски рад крунисан је и орденом Почајевске иконе Мајке Божије „за проповед Православља појањем“. Са групом пријатеља, Дивна Љубојевић оснива Хор и студио за духовну музику МЕЛÓДИ, који континуирано наступа током свих протеклих 30 година на више од 800 концерата у земљи и иностранству, остварујући наступе на најразличитијим деловима света, објављујући албуме у Србији, Русији, Француској, САД, Украјини, Белорусији и богатећи репертоар стотинама композиција. Током свих година трајања, МЕЛÓДИ недељом и празницима поју у Манастиру Ваведење у Београду.

Хор Свети Јефрем из Будимпеште основан је 2002. године, а данас је један од најцењенијих вокалних ансамбала у Мађарској. Специјализовали су се за грчку, руску и мађарску византијску музику, али њихов разноврсни репертоар осим црквене музике, укључује и снажна извођења савремене, филмске и популарне музике, као дела славних мађарских композитора Листа и Бартока. Оснивач и диригент хора је Тaмас Бубно. И овај хор обележава јубиларну годину у свом трајању, 20 година од оснивања.

Фото: Промо

Додај коментар: