Scroll Top

Стручни скуп посвећен обележавању стогодишњице рођења Миодрага Б. Протића

struchni-skup-posve-en-obelezhavanu-st
Сличне теме

Стручни скуп посвећен обележавању стогодишњице рођења Миодрага Б. Протића

У уторак 08. новембар 2022. године у 10.30 часова стручни скуп посвећен обележавању стогодишњице рођења Миодрага Б. Протића биће одржан у Музеју савремене уметности Београда (Сала Миодраг Б. Протић). Музеј савремене уметности ове године прославља значајан јубилеј – сто година од рођења Миодрага Б. Протића (1922–2014), оснивача Музеја савремене уметности и његовог дугогодишњег првог управника (1965–1980), значајног ликовног ствараоца, теоретичара и критичара ликовне уметности и аутора бројних монографија и студија о модерној и савременој уметности.

Скуп ће бити фокусиран на неке од најзначајнијих аспеката рада Миодрага Б. Протића: његов допринос на плану уметности као ствараоца, допринос у области писања – ликовне критике и прозе, као и за Музеј најважнијих резултата остварених током вишегодишњег управљања институцијом, посебно у погледу промовисања и стварања музејских вредности које су и данас присутне у раду Музеја.

Скуп предвиђа учешће теоретичара уметности и професора универзитета: др Јасмине Чубрило, др Јерка Денегрија, др Милана Попадића, др Иване Симеоновић Ћелић, као и колега музеалаца Јадранке Винтерхалтер, музејске саветнице из Музеја сувремене умјетности у Загребу и својевремено кустоскиње Музеја савремене уметности у Београду, и Чедомира Јаничића, музејског саветника Градског музеја у Сомбору.

Фото: МСУБ

Додај коментар: