Scroll Top

“Добруџанска епопеја” за почетак

dobrudhanska-epopeja-za-pochetak
Сличне теме

МАРТОВСКИ ФЕСТИВАЛ ОД 29. МАРТА ДО 2. АПРИЛА У ДОМУ ОМЛАДИНЕ

У такмичарском делу 77 остварења, на отварању филм Синише Драгина о бици у Великом рату

Овогодишњи 69. Мартовски фестивал документарног и краткометражног филма биће одржан у Дому омладине од 29. марта до 2. априла. Како су најавили организатори, ове године ће бити уведене нове категорије за међународни краткометражни филм у свим филмским родовима, па ће, уместо искључиво документарног, публика имати прилику да гледа и стране игране, анимиране и експерименталне кратке филмове.

Кадар из филма ,,Тко се туче, тај се воли”

КОНКУРИСАЛО ЧАК 248 КАНДИДАТА

За категорију кратког филма конкурисало је чак 248 кандидата, од чега је селекциона комисија изабрала 28 филмова: 17 играних, шест документарних, три анимирана и два експериментална, изјавио је Дејан Дабић, уметнички директор Мартовског фестивала.

У категорији домаћег документарног филма до 50 минута публици ће бити представљено 10 наслова, у селекцији преко 50 минута наћи ће се 12 остварења, уз по девет играних, анимираних и експерименталних, који су се изборили за место на платну међу 115 кандидата.

– Ове године фокус је стављен на регион, тако да сада имамо више филмова из Хрватске, Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине. Разлог за овај фокус је врло логичан, првенствено јер су ове земље биле укључене од почетка стварања фестивала, а друго, неретко обрађују заједничке теме, као што је рат на просторима бивше Југославије, али и помирење – навео је први човек фестивала.

ПРИПРЕМА ЗА ВЕЛИКИ ЈУБИЛЕЈ

О успеху нашег краткометражног филма извештавала је Борба још 27. јуна 1954, када је у оквиру Југословенског филмског фестивала први пут организован Београдски фестивал документарног и краткомрежног филма у пул­ској Арени, уз преко 7.000 гледалаца. Један од најстаријих филмских фестивала, поред дуге традиције, успео је да одржи и континуитет, те је и за време бомбардовања 1999. одржан у просторијама склоништа Дома омладине. Међу­тим, иако бомбе нису успеле да зауставе покретне слике, пандемија јесте јер, како су руководиоци фестивала навели, онлајн није место за уметност која треба да представља стваран и реалан контакт између публике и дела. Управо због тога 2021. одржан је дупли Мартовски фестивал да се не би прекинуо континуитет и “испустила” година. Београ­дски фестивал краткометражног и документарног филма, како се још назива Мартовски фестивал, ове године има својеврсну претпремијеру пред велики јубилеј следеће године – седам деценија постојања.

НАГРАДЕ И ЖИРИ

Награде за најбоље филмове ће се додељивати према устаљеним категоријама: уз Гранпри фестивала, биће изабрани најбољи документарни, краткометражни документарни, експериментални и видео-арт, анимирани и играни краткометражни. Страни аутори ће се такмичити заједно с домаћим ауторима за четири струковне награде (режија, камера, монтажа, дизајн звука), којима ће, како је Дабић најавио, од ове године бити придодате још две: за сценарио и анимацију.

Селекциону комисију за такмичарски програм чинили су Драгана Латиновић, Дарко Ковић, Игор М. Тохољ и Иван Велисављевић, а жири који ће одлучивати о наградама радиће у саставу: редитељи Лордан Зафрановић, Милан Никодијевић и Драгомир Зупанц, професор драматургије кратког филма Хајнц Херманс и продуцент Ђанфилипо Педоте.

Мартовски фестивал ће обележити 60 година рада Лордана Зафрановића уметничком вечери, уз обраћање редитеља и приказивање његовог остварења “Симфонија небеског града”, док ће Педоте одржати мастерклас о могућностима продукције документарних филмова. Цена улазнице износиће 250 динара, док ће за студенте филмских академија, као и до сада, уз индекс, улаз бити бесплатан.

Кадар из филма ,,Пребиловци – Тамо и камен има ожиљак”

РЕВИЈАЛНИ ПРОГРАМ

Ревијални програм, као и ранијих година, чиниће пројекције у домаћој, регионалној и светској панорами, уз радионице, трибине и мастеркласова.

– На отварању ће бити приказан румунски документарни филм “Добруџанска епопеја”, српско-румунског редитеља Синише Драгина, који ће бити гост фестивала с делом екипе. У питању је документарни филм с елементима игране реконструкције о учешћу српских војника у Добруџанској бици у Првом светском рату, а његова пројекција на фестивалу ће уједно бити светска премијера – навео је Дејан Дабић.

На отварању Мартовског фестивала биће додељена и награда за животно дело чији ће добитник бити накнадно саопштен, а фестивал ће приредити и омаже преминулим филмским ствараоцима Николи Стојановићу, Боривоју Довниковићу и Славују Хаџићу.

Светску премијеру имаће и филм “Пребиловци – Тамо и камен има ожиљак”. – Први телевизијски ауторски документарац Сање Драгићевић Бабић, рађен са Радио-телевизијом Србије, потресно је документарно сведочанство о страдању нашег народа у Другом светском рату, филм који ће изазвати велику пажњу – саопштио је Дабић.

Овације публике неће изостати ни када је у питању интернационална премијера филма из Хрватске “Тко се туче, тај се воли” у режији Данила Лоле Илића, који говори о породичном насиљу. Овај филм послужио је и као увод у једну од трибина – о утицају филма и других аудио-визуелних остварења на породично насиље, која ће се одржати пред крај фестивала, уз учешће психолога, психијатара и правника.

ПОЧЕЦИ У ПУЛСКОЈ АРЕНИ

“У срцу Космета”, “Наша тамновања”, “Као обично”, “Без аплауза”, само су неки од наших успешних и упечатљивих филмова с првог издања фестивала. Првих шест едиција Краткогметра одржаноје у пулској Арени, да би 1960. фестивал био премештен у Дом омладине Београда, који је и данас његов дом. Краткометражни филм се тада борио за афирмацију и популарност да би заузео своје заслужено место, док је данас један од циљева фестивала афирмација код млађег дела публике, како су саопштили организатори. Први пут када је одржан у Београду, Кратакметар је за шест дана приказао 40 филмова, док ће сада за пет дана бити представљено 49 домаћих и 28 страних остварења.

ПРЕПОРУКЕ УМЕТНИЧКОГ ДИРЕКТОРА ДЕЈАНА ДАБИЋА

Последње улоге Мире Фурлан и Феђе Стојановића

Замолили смо уметничког директора Мартовског фестивала Дејана Дабића да специјално за читаоце Борбе препоручи неколико остварења које не би требало пропустити.

ФОТО: СТАНИСЛАВ МИЛОЈКОВИЋ

ВОЛТЕРОВ ОСМЕХ

Од такмичарског програма дугометражног документарног филма, сасвим сигурно треба погледати последњи филм Николе Стојановића, човека који је несумњиво једна од најзначајнијих личности кинематографије друге Југославије. Непосредно пред смрт довршио је филм “Волтеров осмех” или “Филмско писмо француском пријатељу”, инспирисан пријатељством са Патриком Бесоном, али и својом везаношћу за француску културу и француски филм уопште. Никола је, након завршетка студија у Сарајеву, у другој половини шездесетих година, провео извесно време на студијском усавршавању код Марсела Камија, те је био веома везан за француску културу, тако да је овај филм представља посвету његовој везаности.

ПРЕД НАМА

Од домаћег краткометражног играног препоручио бих филм “Пред нама”, у режији Александра Аџића, с одличном глумачком поделом: Мира Фурлан, Марија Бергам и Јована Стојиљковић. Овај филм је једна од последњих улога Мире Фурлан, свакако последња улога када је реч о регионалној кинематографији.

МАРКО

Кратки играни филм из међународног програма у ком је наш глумац Феђа Стојановић остварио своју последњу улогу. Хрватски филм “Марко” у режији Марка Шантића, са копродуцентима из Србије, филм је који нам је у овом тренутку потребан јер говори о два оца, Србину и Хрвату, којима су синови погинули у рату. Ово је један људски топао филм.

РИЗНИЦА

У нетакмичарској селекцији “Светске панораме” биће приказана “Ризница”, кинеско-српски филм кинеске књижевнице Дањан Чен. Ово је њен први документарни филм, нека врста посвете културном наслеђу Београда и Србије.

аутор МИЛИЦА ДРАШКОВИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: ПРОМО

Додај коментар: