Scroll Top

Првих сто година Борбе

prvih-sto-godina-borbe
Сличне теме

ОБЕЛЕЖИЛИ СМО ВЕК ПОСТОЈАЊА ИМЕНА БОРБА И ДРУГИ РОЂЕНДАН ЧАСОПИСА

Поводом јубилеја одржана је свечаност у Скупштини града Београда, где су уручене захвалнице и признања заслужним појединцима и институцијама

У Скупштини града Београда одржана је све­чана академи­ ја поводом 100 година постојања Борбе 19. фебруара, када је одштампан први број истоименог листа давне 1922.

Иван Kарл и Андрија Јоргић

На свечаности поводом овог значајног јубилеја приказан је документарни филм који је си­мболично дочарао историју ове куће од њених почетака преко штампања послератне Борбе у ослобођеном Ужицу до да­нашњих дана, када смо могли видети како се младе снаге бо­ре да један часопис о култури опстане на медијској сцени. Свечаности су присуство­вале бројне званице из света културе, пријатељи, колеге и сарадници. Програм је водила глумица Вјера Мујовић, док су за музички део били задужени вокал Немања Перкучин и опе­рска певачица Марија Јелић.

Марија Јелић

KОЛЕВKА НОВИНАРСТВА

Директор “Борбе” Андрија Јоргић у обраћању је подсетио да се велики значај Борбе огле­да и у томе да су за њу писали великани попут Андрића, Се­ленића, Ћосића…

– Сви они су били део богате историје наше куће. Борба је и покретач многих дневних, не­дељних и периодичних изда­ња и, слободно могу да кажем, колевка југословенског и срп­ског новинарства. Важно је да и данас излази, као месечник који чува традицију и ћирили­цу ­ истакао је Јоргић и најавио, као један од најзначајнијих про­јеката у будућности, дигитали­зацију листа Борба.

НАГРАДЕ ЗА САРАДЊУ

Традиционално, Андрија Јоргић је и ове године уручио признања појединцима и ин­ституцијама с којима је кућа “Борба” сарађивала протеклих година.

Добитници “Борбиних” признања за 2021. годину су Министарство културе и ин­формисања, Бранислав Ерце­говац, најбољи радник компа­није “Борба”, РТВ Студио Б, Јавна библиотека Дољевац, Завод за јавно здравље Шабац, Математичка гимназија, као и најмлађи магистар на свету у области визуелних уметности, Тамара Роговић. Специјално признање за најборбенијег у 2021. “Борба” је доделила нај­бољем тенисеру света Новаку Ђоковићу, а награда је уручена Новаковом оцу Срђану Ђоковићу.

Андрија Јоргић и Сања Лубардић
Андрија Јоргић и Тамара Роговић
Славица Трифуновић
Андрија Јоргић и Бранко Вујковић

Захвалнице медијским прија­тељима и компанијама за успе­шну сарадњу с кућом “Борба” током протекле године доде­љене су Вечерњим новости­ма, штампарији Борба, Радио Фокусу, Српском телеграфу, Ало медија систему, “Пошти Србије”, Универзитетској би­блиотеци “Светозар Марко­вић”, ДПЦ, Барцино турсу, као и угоститељском објекту “Борба” из Чачка.

Званице

Прослави јубилеја Борбе, у чијој кући су рођени и Атеље 212, Студио Б и Вечерње новости, присуствовали су помо­ћник министра за културу Славица Трифуновић, дирек­тор “Пошта Србије” Зоран Ђорђевић, градски секретар за културу Иван Kарл, председник ГО Звездара Владан Јере­мић, Срђан и Дијана Ђоковић, Мирјана Kатић, директорка Математичке гимназије, модна креаторка Сузана Перић…

аутор ТАМАРА ЈОРГИЋ

ФОТОГРАФИЈЕ: БОРБА

Додај коментар: