Scroll Top

ФОНДАЦИЈА “ДАЈАНА ПАУНОВИЋ” УРУЧИЛА ПОКЛОНЕ МАЛИШАНИМА ИЗ СТАРОГ ГРАЦКОГ

fondatsija-dajana-paunovi-uruchila-po
Сличне теме

Делегација Фондације “Дајана Пауновић” посетила је Старо Грацко, српску енклаву у општини Липљан на Косову и Метохији, где је у сарадњи са партнерима Фондације – компанијом Пертини и ГО Звездара, уручила поклоне српским малишанима, ученицима ОШ “Браћа Аксић”.

У разговору са мештанима Старог Грацког, оснивачица фондације Дајана Пауновић је истакла значај бриге Републике Србије за српски народ на Косову и Метохији, посебно у срединама где су наши сународници најугроженији.

“Ми можда не можемо у овом тренутку да вам донесемо пуну слободу кретања и безбрижан живот, али важно је да покажемо да смо свим срцем уз вас и да ћемо се свим силама борити за ваше боље сутра. Данас смо овде да одамо почаст невино страдалим српским жетеоцима, по чијем је страдању ово место постало светски познато, али и да дамо подршку овој дечици и њиховим родитељима који су симбол и залог наше будућности и опстанка на овим просторима. Ви сте најбољи доказ да зло никада неће победити добро и да смрт никада неће победити живот”, поручила је Пауновићева окупљеним мештанима.

Српски учитељ из овог места Зоран Ћирковић истакао је да школу похађа 19 ђака од предшколског узраста до осмог разреда, као и да посета Дајане Пауновић има велики значај како за само село, тако и за школу.

“Ово је посебан дан за нашу школу, селу али и за децу. Пресрећни смо што је Дајана овде са њеном Фондацијом. Захваљујем се и Урошу Сталетовићу који је много помогао овој школи. Ми као село смо много захвални њима. Захвални смо свима, надам се да ово неће бити последњи пут, чекамо их са новим идејама, да ово село опстане, јер има опстанка, јер само у овој години имамо пет трудница, што је изузетно значајно за ово село”, поручио је Ћирковић, додајући да су деца будућност села.

У склопу посете Србима из Старог Грацког, делегација Фондације “Дајана Пауновић” положила је венац на спомен плочу убијеним српским жетеоцима из овог места, а посетила је и цркву Светог Ваведења у Липљану која је подигнута у XИВ веку.

Старо Грацко је село у општини Липљан које је познато по страдању 14 српских жетелаца које су 23. јула 1999. године, након окончања ратних дејстава и доласка јединица КФОР-а на Косово и Метохију, мучки из заседе убили албански екстремисти припадници злочиначке УЧК. За тај злочин, до данас, нико није правоснажно осуђен.

Фото: Фондација ДП

Додај коментар: