Scroll Top

Град Београд обележава крсну славу

grad-beograd-obelezava-krsnu-slavu
Сличне теме
Foto Branko Radicevic

Портали главне Богородичине цркве доприносе његовом богатом изгледу и скоро сви представљају...

Српска православна црква и њени верници данас обележавају Вазнесење Господње, празник који је у народу познат као Спасовдан

Од када је деспот Стефан Лазаревић 1403. године дао Београду статус престонице, у част обнове и напретка, град је као своју славу узео Вазнесење Господње – Спасовдан.

Спасовдан је као слава Београда обновљен 1993. године, када је улицама у центру града прошла литија први пут после 46 година.

Ова стара заветна Слава симболично указује на уздизање – вазнесење Града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност.

Она представља израз душевне и моралне снаге народа прекаљеног у славној прошлости, постојаног у садашњости и поноситог пред будућношћу.

Под притиском многих непријатеља и великих друштвених промена, празновање градске Славе је повремено прекидано, али и обнављано, издржавши тако најтежу пробу вредности – пробу времена.

Литургијска шетња и помен страдалима

На вечерашњој Спасовданској литији која је планирана од 19 сати на челу колоне биће кивот са моштима Светог владике Николаја Српског, а народ ће се кретати од Вазнесењске цркве до Светосавског храма.

Током литије, на углу улица Краља Милана и Краља Милутина, биће служен помен страдалим ђацима у ОШ Владислав Рибникар као и настрадалима у Младеновцу.

На крају литије, патријарх српски ће пред Храмом светог Саве служити молебан за децу и народ српски.

Фото: Пеђа Митић

Додај коментар: