Scroll Top

Хитови, јубилеји и дружење с писцима

hitovi-jubileji-i-druzhene-s-pistsima
Сличне теме

СВЕ ШТО ТРЕБА ЗНАТИ О ОВОГОДИШЊЕМ ПРОГРАМУ СВЕТКОВИНЕ ПИСАНЕ РЕЧИ

Посетиоце очекује прегршт нових наслова, али и дружење с Патриком Бесоном и више од 40 омиљених дома ћих аутора

Поред тога што је и сам овогодишњи Међународни београдски сајам књига у знаку јубилеја, програм ће бити посвећен обележавању и многих других значајних датума. Поводом годишњице рођења Иве Андрића, Васка Попе и Борислава Михајловића Михиза, у оквиру програмског циклуса “Време памћења” разговараће се о приређивању критичких издања, ауторитету књижевне критике, као и о песничком наслеђу.

Биће речи и о утицају на савремену књижевност романа “Зли дуси” Фјодора М. Достојевског и “Уликс” Џејмса Џојса, објављених пре 150, односно 100 година. Посебан програм биће у знаку стогодишњице рођења Душана Радовића. Значајно место имаће књиге за децу, о којима ће бити речи у сајамској сали која ће понети име чика Душка Радовића. Управо на том месту, у сарадњи са Библиотеком града Београда, биће представљене изложбе посвећене Васку Попи и Бориславу Пекићу.

Патрик Бесон, Ајфер Тунч, Ђовани Дозини и Ђорђе Матић најављени су као гости Сајма књига, на коме ће у оквиру разних програма учествовати више од 40 српских аутора. Посебну пажњу сигурно ће привући француски аутор Бесон, који ће 28. октобра у Београду представити књигу о Новаку Ђоковићу “Ђоковић, одбијам”. Управо овај наслов очекује се да буде међу хитовима овогодишњег сајма.

– Ролан Гарос није стадион, то је храм. Новак Ђоковић није играч, он је свештеник. Лоптица, то је ђаво ког оба противника грубо шаљу један другоме, с надом да се проклетница неће вратити на њихову страну. Новак је Близанац, као Пушкин, и обојица, у неку руку, пишу на исти начин: брзо и добро – између осталог наводе о овој књизи из издавачке куће “Чигоја штампа”.

Из “Прометеја” најављују да ће имати на штанду бројне посете уважених писаца. У недељу 23. октобра угостиће Милицу Митић, Ђорђа Симића и Радмилу Сатарић у среду 26. октобра реч ће имати Владимир Конечни, два дана касније Јелена Калајџија, а потом у суботу 29. октобра гости ће бити Жак Ришар, Паскал Тусан, Марк Кажбер, Жуан Дутрмон и Емануеле Франц. Последњег сајамског дана гост “Прометеја” биће Космин Перца.

“Дерета” истиче да ће љубитељи савремене, домаће књижевности и нефикције на њиховом штан- ду сигурно моћи да пронађу књигу за себе, док ће најмлађи читаоци бити у прилици да набаве нове наставке популарних илустрованих серијала. Из нове продукције, издвајају се романи Дејмона Галута “У непознатој соби” и “Обећање”, изабрана дела из књижевних едиција “20. век” и “Трагом класика”, као и занимљиве биографије значајних историјских личности. На “Деретином” штанду у Хали 1 посетиоце очекује и дружење са писцима Игором Маројевићем и Тајаном Потерјахин.

Издавачка кућа “Клио” за Сајам књига припремила је наслове: “Пут претеривања – повест писаца на дрогама” Маркуса Буна, “Психологија морала” Џонатана Хајта, “Историја османског царства” француског историчара Робера Мантрана, “Како је Фројд постао Фројд – Рађање психоаналитичара” Адама Филипса, студију “Пројектно учење за предшколски и рани узраст”, коју су приредили Сара Лев, Аманда Кларк и Ерин Старки, као и књигу “Приче из делте Нила” из пера троје врхунских египатских мајстора кратке прозе – Селве Бакр, Сабрија Мусе и Јусуфа Идриса.

Нека од дела из богате књижевне понуде коју ће “Вукотић медија” представити на Сајму књига су рукопис из заоставштине најпознатијег дисидента Милована Ђиласа “Распад и рат”, роман “Јелен ноћи” Драгана Јовановића Данилова поводом 80 година од смрти Саве Шумановића, те “Време с оцем” Ане Ћосић, о исповестима њеног оца Добрице Ћосића, и дело “Нестварни” историчара Дејана Ристића.

Радно време и цене улазница

Сајам књига првог дана у суботу 23. октобра биће отворен од 10 до 21 час, а у том термину биће отво рен и последња три дана (28, 29. и 30. октобра). Радно време од 24. до 27. окто бра биће од 10 до 20 сати. Цена појединачне улазнице је 300, а групне улазнице су 200 динара.
Школски дан предвиђен је за 27. октобар, када ће улазница коштати 150 динара. Породични дани су уторак и среда 24. и 25. октобар, а породична карта износи 800 динара. Хала 1 резервисана је за домаће издаваче, којима је издаваштво примарна делатност, у Хали 2а стационираће се почасни гост Београдског сајма књига Република Румунија, инос трани излагачи, националне презентације, издавачи шко лске и стручне литературе, фондације, факултети, као и иностране организације. У Хали 4 биће смештени домаћи и страни издавачи, државне институције и установе (ми нистарства, библиотеке, музеји…) и издавачи из области религије и теологије, продаја књига и дистрибутери

аутор ИВАНА ЗОРКИЋ

ФОТО: ПРОМО

Додај коментар: