Scroll Top

Игра је кључна за правилно одрастање

igra-je-kljucna-za-pravilno-odrastanje
Сличне теме

Бојан Ивковић, музичар, перкусиониста, глумац и телевизијски водитељ

Деца награђују, деле, дају, али и суде веома правично и у њиховом свету нема после, увек је сада и одмах

Емисија ,,Лагалица“ освојила је срца публике својом оригиналношћу и посебним приступом, као и због забавног начина на који се деца сналазе у давању одговора, али и када желе нешто да сакрију. Осим што пружа забаву, она подстиче развој деце и њихову способност да размишљају креативно и логично. Кроз њихов пут искрености, преко забаве, води их Бојан Ивковић, који зна много више него што они мисле.

– Емисија ,,Лагалица“ представља један својеврсни бисер, ТВ формат посвећен деци. Већ првим емитовањем, пре десетак година, видело се да она одише искреношћу и лакоћом, коју и једино могу имати деца. Давао сам комплетног себе у сваки од ових разговора с њима, слушао, ослушкивао, говорио, гледао, веселио се и ево нас, поново, код тог формата који има терапеутски значај за друштво у целини.

Ја се овом емисијом обраћам и одраслима и на тај начин их подсећам где су, одакле су, зашто су, и ако нису и ако јесу, да су кадри мало да се позабаве, како собом тако и својим најмлађима – каже на почетку разговора за Борбу Бојан Ивковић, који је, поред тога што је ТВ водитеља, и глумац, музичар и перкусиониста.

Фото: ЕТМ продукција

Са Ненадом Окановићем радили сте још пројеката за децу, један од њих је и подкаст ,,Подхраст“. Како изгледа креативни процес двојца Оки и Боки?

– Велика је радост спознати себи сличне, да не говорим још о бољима од себе, а управо сам у Окију то добио. Наше дружење је слојевито и на сваком од тих нивоа производимо предивне ствари. Радимо само оно у шта верујемо и што нас радосно испуњава. ,,Подхраст“ је допуна, позив да комуницирамо с најмлађима и решавамо разне мистерије.

Направили смо дивну платформу Луеду, друштвену игру научи се, човече, радимо разне фестивале, као што су Парк фест, Дечји дани, Братољуб и много тога другог. Окренути смо селима и благодетима које она носе (,,Моје село весело“), као и многим другим зеленим пројектима, о којима ћемо неки други пут.

Фото: Теодора Чикић

Да ли нам недостаје више програма за децу и младе на телевизији?

– То је опште запажање. Наш мото, унутар ЕТМ продукције, јесте да управо својим радом зауставимо такав тренд. Ствари се мењају споро, али се мењају, сваком новом приликом коју сами створимо. Гледамо да на терен тешке утакмице увек изведемо најбољи тим и дамо све од себе. Од кукања нема ништа, наше је да урадимо на оној другој страни, да, ако буде садржаја, њему тада дамо максимални квалитет, а не форму!

Колико је у данашње време тешко одрастати? Шта би неизоставно требало да буде део сваког детињства?

– Свако време доноси своје изазове и свака генерација има нешто своје. Мислим да је игра кључна, она доприноси правилном одрастању. Игре се мењају кроз време, али потреба детета за њима је стална. Често питам децу шта би купила кад би имала много пара и скоро свако дете ми одговори – играчку.

Готово сам сигуран да их у овим временима имају сасвим довољно, али играчка је симбол игре, маште и слободе, а детету њих увек треба још.

Да ли је тачно да су деца најискренија и најзахтевнија публика, али и најстрожи критичари?

– То није фраза, то је истина. Они награђују, деле, дају, али и суде веома правично. У њиховом свету нема после, увек је сада и одмах.

 Глумац сте, водитељ, аниматор, музичар. Колико се ове професије међусобно преплићу и у којој од њих најсигурније и најмирније пливате?

– Ово је најтеже питање за мене. Један по један простор сам освајао, постепено, стрпљиво, смело. Ниједан од њих, готово сам сигуран, не би егзистирао да је сам. Један без другог, у мом случају, не иду, то сам, једноставно, ја. Теже је, вероватно, људима који ме прате и живе са мном, али и без њих сигурно не бих био ово што јесам.

Проглашени сте за топ пет џез перкусиониста на свету. Какав је осећај носити такву титулу?

– Свака похвала значи, поготово у категоријама жанрова који нису популарни. Похвале су потврда, али и опомена да се верује и ради и даље.


Подкаст за децу ,,Подхраст“

Фото: ЕТМ продукција

Аутор сте прве образовно-забавне емисије за децу на Јутјубу, подкаста ,,Подхраст“. На који начин деца могу да учествују и пријаве се, као и да поставе неко питање водитељима Окију и Бокију?

– Истина, ,,Подхраст“ је едукативна, али и забавна емисија, како за децу тако и за родитеље. Оки и ја покушавамо да дамо одговоре на питања најмлађих гледалаца. С нама је и веверица Веца Свезналица, која нам, увек у правом тренутку, изађе у сусрет и да дефиницију свега онога што занима малишане.

Родитељи могу да сниме своје дете како поставља неко занимљиво питање и пошаљу видео на мејл адресу, која стоји и у опису видеа на Јутјуб каналу Боки и Оки, а то је podhrast.showŽgmail.com. И, обавезно нас запратите!


Фото: Снежана Ћурувија

Додај коментар: