Scroll Top

Изложба „Најдуже путовање: Прво опловљавање света“ у Зрењанину

izlozba-najduze-putovanje-prvo-oplovljavanje-sveta-u-zrenjaninu
Сличне теме

Изложба Института Сервантес из Београда Најдуже путовање: Прво опловљавање света која говори о чувеној поморској авантури коју је започео Магелан и која је изменила ток историје, представиће се публици у Малом салону Културног центра од четвртка, 19. октобра до среде, 1. новембра

Више о изложби:

– Пре пола миленијума у Севиљи је започело путовање о коме је човечанство дуго сањало: требало је стићи до митског истока и Острва зачина на неистраженој страни света. Путовање је 1519. године започео Фернандо Магелан, а три године касније постаће најдуже путовање тога доба: прво опловљавање света које су 1522. године довршили Хуан Себастијан Елкано и посада брода „Викторија“.

– Ова значајна изложба приказује главна сведочанства овог изузетног путовања: циљ јој је да осим датума, чињеница и бројки открије и људску страну помораца коју су сањали о до тада незамисливом путовању, кренули у непознато, прошли сва искушења и вратили се. Исцртавши мапу света и његове димензије, они су истовремено изменили и ток историје. Поставка пружа прилику да се чује глас протагониста експедиције, а обједињује писана сведочанства морепловаца који су планирали, припремали и извели ово путовање. Пружа нам прилику да разумемо не само како је изведено прво опловљавање света, већ и какав је био тадашњи свет, као и које су, претходно постојеће стварности, први пут тада дошле у додир објединивши се у глобалну стварност.

Фото: КЦЗР

Додај коментар: