Scroll Top

Почиње бесплатно онлајн зимско издање Мреже фестивала Јадранске регије

pocinje-besplatno-onlajn-zimsko-izdanje-mreze-festivala-jadranske-regije
Сличне теме

Пет остварења регионалних аутора на заједничкој платформи пет престижних фестивала из региона

Биоскопском пројекцијом филма Јахачи словеначког редитеља Доминика Менцеја и заједничким ливе стреамом из Загреба, Сарајева, Љубљане, Херцег Новог и Београда почело је бесплатно онлине издање Мреже фестивала Јадранске регије. Након пројекције филма одржан је разговор са Борисом Гргуровићем, ко-сценаристом филма.

Друго по реду Зимско издање је заједнички пројекат фестивала удружених у Мрежу фестивала Јадранске регије: Фестивала ауторског филма Београд, Филмског фестивала Херцег Нови, Љубљанског међународног филмског  фестивала, Сарајево Филм Фестивала и Загреб Филм Фестивала.

Од 20. до 29. јануара на онлине платформи ондеманд.киномеетингпоинт.ба публика може потпуно бесплатно да погледа пет остварења регионалних аутора и фестивалских хитова: Стриц Андрије Мардешића и Давида Капца, Гарбуру Јосипа Жувана, Да ли сте видели ову жену? Душана Зорића и Матије Глушчевића, Јахаче Доминика Менцеја и Музеј револуције Срђана Кече.

Да ли сте видели ову жену? је надреалистична психодрама фокусирана на тему идентитета, тј. на тему женског мултиверзума који се жели ослободити. То раслојавање прати прича три метаморфозе једне жене (све три улоге тумачи Ксенија Маринковић) која лута Београдом и његовим опскурним квартовима у потрази за начином да искочи из властите коже. Филмска форма је следи, и сама се преобликујући. Филм је премијерно приказан на Недељи критике у Венецији.

Радња филма Стриц, интригантног трилера с Микијем Манојловићем, Иваном Рошчић, Гораном Богданом, Роком Сикавицом и Кајом Шишмановић наизглед се одвија у Југославији, касних 1980-их. Вољени стриц се враћа кући за празнике. Поновно на окупу, породица је усред божићног ручка. Радосно дружење изненада прекида звоњава мобилног телефона. Ипак нису 1980-е, а чини се да није ни Божић. Убрзо постаје јасно да се за препуном празничном трпезом, осим ћурке, ножем може резати и напетост.

Потрага за слободом у фокусу је филма Јахачи о двојици сеоских младића који се, након гледања филма Еасy Ридер, прерађеним мотициклима упућују на животну авантуру према Сплиту. Јахачи су истовремено филм сазревања и филм цесте, занимљив мозаик сцена које произлазе из светова два најбоља пријатеља, али и посвета одређеном (без)времену и простору.

Јунаци филма Гарбура, дванаестогодишњаци Никола и Антонио најбољи су пријатељи који живе у суседним кућама. Забављају се паљењем карабита, а своје ескападе снимају и објављују на Yоутубе-у, надајући се милионским прегледима. Породице су им већ годинама посвађане и противе се њиховом пријатељству. Када дође време празника, свађа између породица ће ескалирати и прелити се у однос двојице пријатеља. Улоге у филму играју Франко Флоигл, Мауро Ерцеговић Грацин, Љубомир Бандовић, Марија Шкаричић, Ивана Рошчић, Асја Јовановић и Зденко Јелчић.

Музеј револуције је премијерно приказан на ИДФА фестивалу, обишао је бројне фестивале, а освојио је и Срце Сарајева за најбољи документарни филм. Од рађања архитектонске визије Вјенцеслава Рихтера – музеја посвећеног историји социјалистичке револуције прошло је шездесет година. У остацима напуштеног утопијског пројекта у Београду рађа се пријатељство између седмогодишње девојчице и једне старице. Када град започне брисање свих трагова Музеја револуције, из живота девојчице нестају безазлене игре и приче уз ватру.

Мрежу фестивала Јадранске регије подржава Потпрограм МЕДИА Програма Креативне Еуропе и Амбасада Швајцарске у Босни и Херцеговини.

Званична страница:

https://www.mrezafestivala.com/bhs/pocetna

Трејлери

Да ли сте видели ову жену? https://www.youtube.com/watch?v=LmU24f-LFF4

Стриц  https://www.youtube.com/watch?v=lHKT6H-W2bg

Гарбура https://www.youtube.com/watch?v=Fk3FOypK8Lo

Јахачи https://www.youtube.com/watch?v=ITJoxGF9tg4

Музеј револуције https://vimeo.com/747195159

Фото: Филип Олћан

Додај коментар: