Scroll Top

Изложба фотографија „Лица Бачке“ Аугустина Јуриге

izlozhba-fotografija-litsa-bachke-au
Сличне теме

Изложба фотографија „Лица Бачке“ познатог суботичког фотографа Аугустина Јуриге биће отворена у Градском музеју Сомбор у четвртак, 1. септембра 2022. године у 19 часова и трајаће до 15. септембра.

Завод за културу војвођанских Хрвата је ову изложбу уметничких фотографија до сада представио публици на више места у Бачкој, као и у суседној Мађарској, а сада ће четрдесет и шест фотографија, портрета, које су настале у протеклих неколико деценија широм Бачке, бити представљено и у Сомбору. Јурига је дугогодишњи сарадник Градског музеја Сомбор. Био је ангажован приликом фотографисања стапарских амбара, израдио је фотографије за музејску сталну поставку, као и током изложби „Стара архитектура Сомбора“ и „Лица Лахореа“.

Аугустин Јурига је рођен 1947. године у Суботици. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине и Независног удружења новинара Србије. Радећи као фотограф у Међуопштинском заводу за заштиту споменика културе Суботица (1980-1996) стекао је углед и остварио трајну препознатљивост својих дела јединственим фотографијама војвођанске архитектуре, објеката и предмета етнографске грађе, посебно везаних за Дужијанцу. Његови омиљени мотиви су: суботичко позориште, гробља, Градска кућа у Суботици, догађаји око Међународног фестивала позоришта за децу, урбана Америка, Пакистан, те људи и њихова лица. Објављене су му књиге: фотомонографија „Салаши у мом оку“ (1997), за коју добија посебно признање, „Др. Ференц Бодрогвáри“, монографија „Рис“ (2003) и каталог мађарских народних обичаја „Заоставштина предака“ (2000). Његове фотографије се налазе у монографији „Суботица“ Бошка Крстића и „Архитектура сецесије у Војводини“ Беле Дуранција. На тему града Суботице реализовао је више календара, за неке од њих је награђен. Градско признање „Про урбе“ добио је 2005. године.

Фотографије су излагане на колективним и самосталним изложбама.

Додај коментар: