Scroll Top

Кабинет чудеса Леонида Шејке

kabinet-chudesa-leonida-shejke
Сличне теме

У среду 30. марта 2022. можете да учествујете у разговору о уметничкој и личној заоставштини једног од најмистичнијих уметника са наших простора, Леонида Шејке. Шејка се појављује као главни лик у четири од тринаест епизода својеврсног омнибуса под називом Ствари вибрантне – ствари свечане у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића.

У разговору учествују Милена Јокановић, научна сарадница у оквиру Семинара за музеологију и херитологију на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду, ауторка монографије „Кабинети чудеса у свету уметности“, и кустоси изложбе Сенка Ристивојевић и Мирослав Карић.

Величанствене колекције најразличитијих предмета, кабинети чудеса односно куриозитета, били су веома заступљени у западној Европи током ренесансе и барока, периода великих открића новог света. На истом месту биле су сакупљене уметнине и антиквитети, узорци флоре и фауне, различите креације човека, као и писана грађа, сачињавајући целину намењену ерудитском изучавању, али и репрезентацији власника.

Заоставштина Леонида Шејке је стигла у Музеј савремене уметности кроз Легат Ане Чолак Антић, уметникове супруге, кустоскиње Галерије Графички колектив. Поред 205 уметничких дела, овај легат броји и преко 300 цртежа и скица, стотине фотографија, писама, негатива, филмске и магнетне траке, лични предмети, белешке уметника, различите свеске и списе, међу којима су и Књига-објекат бр. 3 и рукопис Град-Ђубриште-Замак. У овој последњој налази се кључ Шејкиног личног универзума и појашњење његовог уметничког деловања.

Полазећи од тезе да се Шејкин опус, начин живота и разумевања света, требају сагледати у целини, као пут ка отеловљењу својеврсног модерног кабинета чудеса, увидећемо да је и најмањи предмет свакодневице који овај уметник сакупља, сваки запис или скица, веома вибрантан, пођеднако значајан. Лутањем кроз градске пејзаже али и кроз медије израза и стилове, истраживањем ђубришта – у микрокосмосу неретко одбачених, а за њега свечаних ствари – овај уметник тражи свој Замак, компонује сопствену слику света. Шејкино уметничко понашање упоредиво је са поетикама које се негују у контексту дадаизма и надреализма, а може се препознати и код других уметника заступљених на изложби.

Изложба Ствари вибрантне – ствари свечане отврена је у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића свакога дана од 10 до 18 часова, осим уторком, до 6. јуна 2022. године.

Фото: Промо

Додај коментар: