Scroll Top

Kорак у други век постојања

korak-u-drugi-vek-postojanja
Сличне теме

Свечана академија поводом 101 године нашег имена

И ове године доделили смо признања културним установама и појединцима који су дали свој допринос успешној сарадњи

У сали Дома војск Србије 22. фебруара уприличена је свечана академија поводом обележавања 101 године постојања имена Борба и три године од поновног покретања истоименог часописа. Том приликом окупиле су се бројне званице, представници Владе Србије, директори градских општина, јавних предузећа, јереји СПЦ, као и колеге и пријатељи куће „Борба“.

Након интонирања химне у извођењу Марије и Марине Гобовић, добродошлицу присутнима пожелео је директор Андрија Јоргић. Он се осврнуо на постојање листа Борба кроз историју, те је подсетио да је Борба изменила многа руха током свог века: од моралне подршке војницима на Сремском фронту до јаког ослонца данашњим борцима за ону најлепшу, успешну, културну Србију.

– Борба је некада била стуб борбе против фашизма, а данас је стуб борбе за културу. У нашој редакцији су млади људи, студенти који теже томе да се култура очува. Само име нам налаже да се боримо више него други, а као један од резултата наше борбе јесу бројне награде и признања ко-је смо добили прошле и ове године – поручио је Јоргић. Државни секретар у Министарству културе Миодраг Ивановић истакао је да је током свог постојања Борба била синоним квалитетног извештавања, аналитичког промишљања стварности, који је високо постављеним уређивачким професионализмом био место на којем су радили најзначајнији новинари, књижевници и друштвени радници свог времена.

– Прелазећи пут од независног политичког и друштвеног листа, забрањених новина, ослободилачког гласила, органа Kомунистичке партије Југославије, потом Социјалистичког савеза радног народа Југославије и листа с највишим државним одликовањима до листа који је пратио судбину земље у којој је настао и угасио се, Борба се поново појавила пред читаоцима у Србији, као часопис посвећен ономе што је и био њен заштитни знак у претходним деценијама: култури – рекао је Ивановић.

Присутнима се, у име председника Народне скупштине Републике Србије Владимира Орлића, обратио народни посланик Александар Марковић.

– Ваше име симболично обележава и ово наше време, зато што нам у овим бурним, све само не једноставним, временима не остаје ништа друго него да се заједничким снагама боримо за успешну, пристојну и уређену Србију. У тој борби потребна је пуна посвећеност свих оних којима је Србија у срцу и свих који желе и могу да дају пун допринос у остварењу заједничког циља – истакао је Марковић.

У току свечане академије приказан је и кратак документарни филм, као подсећање на све оно што је обележило претходне три године рада часописа Борба: акције поделе бесплатних примерака широм Србије, хуманитарне акције и културне манифестације у којима је часопис учествовао, изложба „Век Борбе“, као и престижна признања која су кући „Борба“ уручена у протеклом периоду.

Kао и претходних, и ове године „Борба“ је доделила признања културним установама и појединцима који су дали свој допринос успешној сарадњи. То су: Архив Војводине, Градска општина Звездара, Kултурни центар Kрушевац, Музеј наивне и маргиналне уметности, Туристичка организација Инђија, Савез Срба Словеније, ОШ „Драгојло Дудић“, Општина Смедеревска Паланка, Никола Радановић, Милорад Арлов, Александар Гајевић, Елведин Саитовић и Драган Шаша.

Признање за најборбенијег у 2022.

Специјално признање за најборбенијег у 2022. уручено је јереју Ненаду Стојановићу и његовој породици, јединим Србима који живе у јужном делу Kосовске Митровице. Парохијски свештеник Цркве Свети Сава посвећен је томе да обнови цркву страдалу током погрома 2004. Он је захвалио својој породици и свим присутнима који учествују у њиховој борби.

– Гледајући из вашег угла, наш живот је, можда, тежак, али с вером у Бога, све оно што није пријатно постаје нормалност. Вера чини чуда, а без вере ми не бисмо могли да живимо у јужном делу Kосовске Митровице. Боримо се да сачувамо наше светиње, чувамо историју, цркве, манастире који су сведоци постојања нашег народа на Kосову и Метохији и они ће трајати вековима, докле год има ко да служи. Веома нам значи ово признање. Господин Јоргић је препознао живот који живимо и дошао је да нас посети, а позивам и све вас да посетите Kосово и Метохију – истакао је Стојановић, чије су речи поздрављене громогласним аплаузом.

Фото: Наталија Кунић

 

Додај коментар: